Trest smrti za článok o náboženstve? Bloger sa konečne dočkal slobody

NETKY.SK • 10 November 2017, 06:16 • 2 min
Trest smrti za článok o náboženstve? Bloger sa konečne dočkal slobody

NOUAKCHOTT - Mauritánsky odvolací súd zrušil vo štvrtok rozsudok trestu smrti pre blogera Muhammada Šajcha Muchajtíra, ktorý dostal za to, že napísal článok spochybňjúci úlohu náboženstva v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Namiesto toho mu súd vymeral dvojročný trest väzenia. Keďže však Muchajtír už vo väzení strávil približne štyri roky, vo štvrtok ho prepustili.

 

Muchajtíra usvedčil odvolací súd z odpadlíctva a urážky proroka Mohameda, pričom mu nariadil zaplatiť pokutu vo výške 200 dolárov. Verdikt vyvolal obrovský rozruch v súdnej sieni, kde mnohí prítomní volali po blogerovej poprave. Nahnevané davy rozohnali slzotvorným plynom mauritánske bezpečnostné sily.

 

Muchajtíra zatkli v roku 2014 pre zverejnenie článku, v ktorom spochybňoval používanie náboženstva na legitimizáciu diskriminácie voči etnickým skupinám a kastám. V decembri 2014 ho odsúdili na trest smrti. Zmieneným článkom vyvolal v Mauritánii nevôľu a účastníci viacerých vtedajších verejných zhromaždení žiadali jeho popravu.

 

Proces s blogerom si zároveň vyslúžil odsúdenie zo strany medzinárodných ľudskoprávnych organizácií.

 

Drvivá väčšina z približne 4,3 milióna Mauritáncov je moslimského vierovyznania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies