Charles Michel tvrdí, že Veľká Británia zakazuje vývoz vakcín proti koronavírusu

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 10:34 • 2 min
Charles Michel tvrdí, že Veľká Británia zakazuje vývoz vakcín proti koronavírusu

Veľká Británia odmieta, že by zakázala vývoz vakcín proti koronavírusu. Reaguje tak na predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorý vo svojom newsletteri uviedol, že Spojené kráľovstvo a USA zaviedli úplný zákaz vývozu vakcín alebo komponentov vakcín vyrobených na ich území.

slovakia

left justify in out

Britský minister zahraničia Dominic Raab napísal podľa spravodajského portálu BBC Michelovi list, v ktorom uviedol, že dané tvrdenia sú "úplne falošné", a tiež ho pozval na "ďalšie rokovania".

 

img


Michel vo svojom vyjadrení reagoval na obvinenia voči Európskej únii (EÚ) z "vakcínového nacionalizmu" v spojitosti s jej systémom kontroly vývozu vakcín vyrobených na jej území. Predseda Európskej rady uviedol, že euroblok nikdy neprestal s vývozom a zákaz vývozu v USA a Spojenom kráľovstve prezentoval ako fakty.

Raab Michelovi podľa BBC napísal, aby dal veci na pravú mieru, pričom vyjadril obavy, že spomenuté "falošné tvrdenie" opakovane odznelo na viacerých úrovniach v EÚ a Európskej komisii.

 

"Britská vláda nezablokovala vývoz žiadnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ani vakcínových komponentov. Akékoľvek zmienky o britskom exportnom zákaze alebo obmedzeniach vakcín sú úplne falošné," uvádza sa vraj v liste, v ktorom šéf britskej diplomacie tiež zdôrazňuje, že "všetci čelíme tejto pandémii spolu".

 

img


Predseda Európskej rady neskôr na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že bude rád, ak britská reakcia povedie k väčšej transparentnosti a zvýšenému exportu do EÚ a tretích krajín. Uviedol tiež, že existujú "rôzne spôsoby zavádzania zákazov alebo obmedzení pre vakcíny a lieky".

 

Ďalší problém EÚ s Britániou 
Je to po druhý raz od začiatku roka, čo sa a Spojené kráľovstvo dostali do potýčky pre výrobu a distribúciu vakcín. V januári sa tak stalo pre nový systém, ktorý by narušil fungovanie pobrexitovej obchodnej dohody v Severnom Írsku. Navrhované pravidlá pre oblasť EÚ po kritike stiahla.

 

img

 

Situácia v EÚ 
Lídri čelia tlaku pre pomalú vakcináciu na kontinente. Blok sa musí vyrovnať s výrobnými a distribučnými komplikáciami spojenými s tromi hlavnými vakcínami, a to od konzorcia Pfizer a BioNTech, spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity a tiež firmy Moderna. Začiatkom marca Taliansko využilo nové pravidlá o vývoze a zablokovalo dodávku 250-tisíc dávok oxfordskej vakcíny do Austrálie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies