Štrajk odborárov v doprave bude až vo štvrtok

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:36 • 2 min
Štrajk odborárov v doprave bude až vo štvrtok

Štrajk odborárov v doprave bude až vo štvrtok

slovakia

left justify in out

img

Štrajk českých odborárov na železnici a v MHD proti vládnym reformám, plánovaný na pondelok (13.6.), sa uskutoční až vo štvrtok (16.6.). Rozhodla o tom dnes česká odborová centrála na základe verdiktu súdu, ktorý odborárom pondelňajší štrajk zakázal formou predbežného opatrenia.
      Protest na železnici a v MHD, v rámci ktorého chceli odborári dokonca blokovať v Prahe dôležité cestné ťahy, mal pôvodne trvať 12 hodín. Súdnym zákazom pobúrení odborári sa rozhodli, že vo štvrtok budú protestovať 24 hodín – od polnoci do polnoci.
      Podľa súdu odbory nedodržali stanovený postup a svoj protest neohlásili tri pracovné dni vopred. Odbory informovali o štrajku v piatok (10.6.) – len necelé tri kalendárne dni pred jeho začiatkom.
      Spor o legálnosť štrajku bude mať pokračovanie. Odbory sa proti predbežnému opatreniu Mestského súdu v Prahe chcú odvolať.
      Argumentujú tým, že ich štrajk sa nemal konať podľa zmluvy o kolektívnom vyjednávaní, ale podľa ústavy, a preto sa na tento protest trojdňová ohlasovacia povinnosť nemala vzťahovať.
      Verdikt súdu na základe podnetu ministra financií Miroslava Kalouska (TOP 09) kritizujú nielen odbory, ale aj parlamentná ľavica. Predseda opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka dnes dôrazne vyzval vládu, aby začala s odbormi a opozíciou rokovať o reformách. Prejavom ústretovosti vlády by malo byť odvolanie ministra financií Kalouska, ktorý je autorom daňovej a spoluautorom dôchodkovej reformy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies