Uganda robí pokrok pri prípravách na rekultiváciu ohrozených bielych nosorožcov

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 17:20 • 2 min
Uganda robí pokrok pri prípravách na rekultiváciu ohrozených bielych nosorožcov

ARUA - Ochranári v Ugande pracujú na rekonštrukcii rezervácie Ajai Wildlife Reserve v severozápadnom ugandskom okrese Madi-Okollo na domov pre ohrozené biele nosorožce.

slovakia

left justify in out

Uganda Wildlife Authority (UWA), štátna agentúra na ochranu prírody, vynakladá biologické aj manuálne úsilie na obnovenie rezervácie s rozlohou 166 kilometrov štvorcových do pôvodného stavu savany, aby sa umožnilo premiestnenie nosorožcov v budúcom roku.

Sam Mwandha, výkonný riaditeľ UWA, v nedávnom rozhovore pre agentúru Xinhua povedal, že doteraz bolo do rezervácie premiestnených 226 ugandských kobov (zvierat podobných antilopám) a čoskoro tam budú odvezené aj byvoly, aby spásali trávu na úroveň, ktorá je vhodná pre nosorožce.

"Je to súčasť dlhšieho programu na opätovné vypustenie nosorožcov. Začali sme s kobmi a potom privezieme byvoly a nakoniec nosorožce, aby si ľudia mohli prísť užiť toto miesto. Je to súčasť našej stratégie ochrany," povedal Mwandha. "Spolupracujeme s komunitou, aby nedochádzalo k pytliactvu a zvyšujeme bezpečnosť, aby sme znížili pytliactvo, ktoré sa deje," dodal.

Patrick Atimnedi, vedúci veterinárnych služieb v UWA, povedal, že asi 20 nepríbuzných nosorožcov bude odvezených do rezervácie ako zakladajúca populácia, ktorá sa podľa očakávania znásobí. Atimnedi povedal, že najmenej 12 nosorožcov bude odobraných zo 41 nosorožcov v svätyni Ziwa a ďalších osem bude privezených do krajiny do rezervácie. Povedal, že v rezervácii sa vybuduje útočisko ako jedno z opatrení, ktoré zabezpečia, že ohrozené zvieratá budú v bezpečí pred pytliakmi.

Swaib Toko, rezidentný komisár okresu Madi-Okollo, povedal, že sa uskutočnilo veľa osvetových stretnutí s komunitami a ich vodcami, aby sa zabezpečila ochrana voľne žijúcich živočíchov"Budeme mať všade bezpečnosť, ale robíme tiež veľa osvetových opatrení, aby sme zabezpečili, že posolstvo zanikne v komunite," povedal.

V Ugande bývalo veľké množstvo nosorožcov, najmä severných bielych druhov nosorožcov. Počet obyvateľov utrpel prudký pokles počas občianskych vojen, ktoré krajina mala v 70. a začiatkom 80. rokov. V roku 1983 boli nosorožce v Ugande vyhlásené za vyhynuté.

Vznik rezervácie nosorožcov Ziwa v roku 2005 a reintrodukcia nosorožcov organizáciou Rhino Fund Uganda boli pre krajinu a ochranárov z celého sveta dobrými správami. Rezervácia, ktorá slúži ako chovný program, má momentálne populáciu 41 nosorožcov a má takmer dosiahnuť svoju maximálnu kapacitu.

Podľa UWA sa opätovným nasadením nosorožcov do národných parkov stane Uganda domovom hry Big Five, ktorá cestujúcim ponúka zážitky z divokej prírody. Medzi ďalšie štyri patria slony, levy, hrochy a byvoly.

Uganda zarábala v sektore cestovného ruchu ročne viac ako 1,6 miliardy amerických dolárov. Príjmy krajiny z cestovného ruchu v roku 2020 klesli o 73 percent na 0,5 miliardy dolárov v dôsledku pandémie COVID-19 a podľa ministerstva turizmu, divočiny a starožitností sú teraz v trende obnovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Patrick Onen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies