Toxické plastové chemikálie sa počítajú na tisíce, väčšina z nich je neregulovaná, uvádza správa

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 19:40 • 2 min
Toxické plastové chemikálie sa počítajú na tisíce, väčšina z nich je neregulovaná, uvádza správa

„Life in plastic; it’s fantastic,” sa spieva v piesni, ale v skutočnosti sú plasty a chemikálie používané na ich výrobu čoraz viac spájané s početnými škodami na ľudskom zdraví a životnom prostredí. A keďže na trh neustále vstupujú nové plastové chemikálie, bolo pre regulátorov a tvorcov politík ťažké určiť rozsah problému.

slovakia

left justify in out

Teraz výskumníci po prvýkrát spojili vedecké a regulačné údaje, aby vytvorili databázu všetkých známych chemikálií používaných pri výrobe plastov. Je to ohromujúce číslo: 16 000 plastových chemikálií, pričom najmenej 4 200 z nich sa podľa autorov považuje za „veľmi nebezpečné“ pre ľudské zdravie a životné prostredie.

„Len 980 z týchto vysoko nebezpečných chemikálií bolo regulovaných agentúrami po celom svete, takže nám zostalo 3 600 chemikálií, ktoré nie sú regulované – a to sú len známe chemikálie,“ povedal Martin Wagner, prvý autor a vedúci projektu správy PlastChem vydanej vo štvrtok.

Správa je dôležitá, povedal pediater a profesor biológie Dr. Philip Landrigan, riaditeľ Programu pre globálne verejné zdravie a spoločné dobro a Globálneho observatória planetárneho zdravia na Boston College.

„Je to najkomplexnejší katalóg chemikálií v plastoch, aký som dnes videl,“ povedal Landrigan, ktorý sa na tvorbe správy nepodieľal. Landrigan bol však hlavným autorom rozsiahleho záväzku Minderoo – Monackej komisie pre plasty a ľudské zdravie, globálneho konzorcia vedcov, zdravotníckych pracovníkov a politických analytikov poverených sledovaním plastov od vytvorenia až po konečný produkt. Vo svojej správe z marca 2023 konzorcium uviedlo, že „plasty sú spojené s poškodením ľudského zdravia v každej jednej fáze životného cyklu plastov,“ povedal Landrigan.

„Táto nová správa podčiarkuje to, čo sme zistili: Plasty predstavujú veľmi reálnu hrozbu pre ľudské zdravie,“ dodal. "Plasty a chemikálie v nich si vyžadujú oveľa prísnejšiu reguláciu ako doteraz."

Matt Seaholm, prezident a generálny riaditeľ Asociácie plastového priemyslu, v e-maile pre stanicu CNN povedal, že „plast ako materiál naďalej ponúka bezpečnosť, ochranu a efektivitu, pričom je možné ho opätovne použiť a recyklovať. Chemikálie sú chemikálie a mali by sa vypracovať pravidlá, ktoré sa budú vzťahovať na všetky z nich. Snaha zamerať sa výlučne na „chemikálie z plastov“ riskuje redundanciu a tunelové videnie v politike.“

Kimberly Wise White, viceprezidentka pre regulačné a vedecké záležitosti Americkej chemickej rady, v e-maile pre CNN povedala, že „žiaľ, dnešná správa sa snaží posunúť rámec nebezpečenstva, ktorý ignoruje reálne vystavenie a vykresľuje pre regulátorov a verejnosť neúplný obraz. To je v kontraste s hodnoteniami rizík, ktoré sa používajú na podporu najúčinnejších zákonov o hospodárení s chemickými látkami."

 

Toxicita je kľúčovým meradlom

Správa PlastChem Report načrtáva systematický prístup k identifikácii a uprednostňovaniu chemikálií vzbudzujúcich obavy, ktoré môžu používať agentúry a regulačné orgány na celom svete, vrátane tých, ktorí sa zúčastňujú na aprílovom stretnutí Medzinárodného vyjednávacieho výboru pre znečistenie plastmi. Výbor je súčasťou Programu OSN pre životné prostredie, ktorý sa zaviazal vypracovať Globálnu zmluvu o plastoch medzi 175 krajinami do konca roku 2024.

"Najdôležitejším kritériom, ktoré sme použili, je toxicita," povedal Wagner. „Mnohé z týchto chemikálií sú známe ako veľmi toxické pre ľudské zdravie alebo životné prostredie. Sú karcinogénne, mutagénne alebo toxické pre reprodukciu. Niektoré majú orgánovo špecifickú toxicitu, zvyčajne pečeň, pretože práve tam sa mnohé chemikálie absorbujú z obehu."

Iné chemikálie ako ftaláty, bisfenoly, retardéry horenia a pesticídy sú tiež endokrinné disruptory, zasahujú do telesných hormónov a prispievajú k obezite, nízkej pôrodnej hmotnosti, gestačnej cukrovke, niektorým druhom rakoviny, vrodeným chybám a poruchám nervového vývoja, povedal Wagner.

Okrem toxicity správa charakterizovala znepokojujúce chemikálie podľa toho, ako dlho zostali v životnom prostredí alebo v ľudskom tele, povedal Wagner.

„Chemické látky, ktoré vzbudzujú obavy, sú tiež perzistentné v tom, že sa v životnom prostredí ľahko nerozkladajú; bioakumulatívne, čo znamená, že sa v tele časom hromadia; a mobilné, čo znamená, že sa ľahko šíria v pitnej vode alebo vo vodnom prostredí,“ dodal.

Plastikársky priemysel často kritizuje vedecké štúdie, pretože nie sú špecifické alebo sú schopné ukázať iba súvislosť, nie príčinu a následok, z dôvodu etických obáv z experimentovania na ľuďoch. Na zmiernenie týchto obáv výskumníci ťažili údaje z regulačných agentúr z celého sveta, ktoré už označili chemikáliu za potenciálne nebezpečnú.

„Naša správa nie je založená len na vedeckých dôkazoch v literatúre, ale aj na regulačných agentúrach, ktoré hovoria, že ‚táto chemikália pravdepodobne spôsobí rakovinu alebo bude mať iný toxický účinok.‘ Ide o dosť konzervatívny prístup k identifikácii znepokojujúcich plastov,“ povedal Wagner.

Použitie údajov od regulačných agentúr okrem vedeckého výskumu „dodáva správe novú úroveň dôveryhodnosti,“ povedal Landrigan.

 

Zoskupovanie chemikálií, ktoré sú predmetom záujmu

V Spojených štátoch si regulačný proces vyžaduje pred prijatím opatrenia dôkaz o škodlivosti jednotlivých chemikálií. Kritici tohto prístupu tvrdia, že to umožňuje priemyslu zmeniť malú molekulu v štruktúre tejto chemikálie, čím efektívne posiela vedcov späť do laboratória, aby dokázali, že chemikália poškodzuje telo rovnakým spôsobom ako jej predchodca.

Chemický priemysel sa stal veľmi zručným v tomto druhu návnady a prepínača," povedal Landrigan, aj keď všetky chemikálie v tejto skupine budú mať podobný biologický vplyv na telo.

Spolu s mnohými ďalšími zástancami Správa PlastChem navrhuje spájať podobné chemikálie do skupín, ktoré by potom boli regulované ako triedy. Správa identifikuje 15 takýchto prioritných skupín, medzi ktoré patria známe názvy ako bisfenoly (BPA a jeho odvodeniny); ftaláty; per- a polyfluóralkylové látky (PFAS); a parabény (konzervačné látky). Hoci zoskupenie by zachytilo asi 1 000 najtoxickejších chemikálií v plastoch, povedal Wagner, stále zostáva asi 2 600 chemikálií, ktoré je ešte potrebné regulovať.

 

Chýbajúce údaje o nebezpečenstve

Okrem obrovského počtu toxických chemikálií správa zistila, že chýbajú podrobné informácie o nebezpečenstve pre viac ako 10 000 zo 16 000 chemikálií. Bez týchto informácií nemajú regulačné orgány a verejnosť údaje potrebné na určenie toho, či chemikálie môžu poškodzovať ľudské telo, voľne žijúce zvieratá a životné prostredie, tvrdia obhajcovia.

„Táto správa je už dávno hotová. Ľudia sú denne vystavení týmto chemikáliám, čo poukazuje na kritický problém, pri ktorom veľká väčšina nikdy neprešla hodnotením nebezpečenstva alebo bezpečnosti,“ povedala Tasha Stoiberová, vedúca vedkyňa z Environmental Working Group, organizácie na ochranu životného prostredia a zdravia. Stoiberová však nebola zapojená do tvorby správy PlastChem.

Nikdy úplne nezistíme, čo tieto chronické expozície znamenajú pre naše zdravie, ale samotný počet toxických chemikálií používaných v plastoch by mal spustiť poplach," povedala Jane Houlihanová, výskumná riaditeľka Healthy Babies, Bright Futures, aliancie neziskových organizácií, vedcov a darcov s cieľom znížiť expozíciu do neurotoxických chemikálií pre bábätká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Sandee LaMotte, Foto: National Observer
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies