EÚ chce zaviesť nové migračné pravidlá, Slovensko a jeho susedia sú proti

NETKY.SK • 24 September 2020, 15:47 • 2 min
EÚ chce zaviesť nové migračné pravidlá, Slovensko a jeho susedia sú proti

BRUSEL - Najnovšie plány Európskej únie týkajúce sa zaobchádzania s migrantmi sa poriadne "otriasli v základoch" po tom, ako premiéri Česka, Maďarska a Poľska na štvrtkovom stretnutí s najvyššími predstaviteľmi únie v Bruseli ponúkli tvrdý protiimigračný postoj stredoeurópskych krajín. Pridalo sa aj Slovensko.

slovakia

left justify in out

Päť rokov po tom, ako "starý kontinent" zachvátila migračná kríza, sa EÚ snaží zreformovať pravidlá v oblasti migrácie a azylu. Tie počítajú so zdieľanou zodpovednosťou členských krajín v týchto otázkach. Nový pakt o migrácii a azyle, ktorý podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej ponúka Európe "nový štart", by mal priniesť prísnejšie hraničné kontroly a zjednodušené postupy pri vyhostení odmietnutých žiadateľov.

 

Maďari sú za vonkajšie hotposty
Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky sú však proti takýmto pravidlám. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána navrhované opatrenia nejdú dostatočne do hĺbky a preto podľa neho treba trvať na tom, aby utečenci boli podrobení dôslednej kontrole ešte v táboroch mimo Európy. "Je tam veľa zmien, ale žiadny prielom," povedal Orbán po rokovaniach s Čechom Andrejom Babišom, Poliakom Mateuszom Morawieckým a spomenutou Von der Leyenovou.

 

img


"Chceli by kontrolovať migráciu a nezastavovať migrantov," poznamenal Orbán, ktorému by sa však páčila realizácia tzv. vonkajších hotspotov, akýchsi skríningových migračných centier umiestnených mimo územia Európy.

 

Česko je skepitické  
Aj Česko sa podobne ako SR, Maďarsko a Poľsko stavia proti povinným kvótam na prerozdeľovanie migrantov medzi štáty európskej dvadsaťsedmičky. Mám s tým veľký problém. Na prvý pohľad sa zdá, že Európska komisia stále nepochopila, že na zastavenie nelegálnej migrácie musíme zabrániť nelegálnym migrantom, aby sa vôbec dostali na európsku pôdu," uviedol Babiš ešte pred odchodom z Prahy do Bruselu.

 

img


Český premiér odmieta aj návrh, aby štáty, ktoré nie sú ochotné prijímať migrantov, zabezpečovali ich repatriáciu späť do vlasti. "Je to zásadný nezmysel, pretože nemôžeme vrátiť migrantov, ak ich neprijmeme," dodal 66-ročný rodák z Bratislavy.

 

SR už nebude súhlasiť so všetkým 

Premiér Matovič sa síce stretnutia nezúčastnil, ale na sociálnej siei vyjadril svoj názor ohľadom zavádzania týchto pravidiel. Slovensko už podľa neho nebude súhlasiť s každým novým návrhom EÚ, ale v prípade potreby vyjadrí svoj nesúhlas. 

 

 

"S povinnými kvótami zásadne nesúhlasime, no ponúkame pomocnú ruku tým, ktorí kvôli nelegálnej migrácii veľmi trpia."

 

Postoj vládnej SaS

Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík označil za nekorektné, že sa EÚ snaží prepašovať povinné kvóty do paktu pre azyl a migráciu. Dodal, že dokument obsahuje aj rozumné nápady, o ktorých si vie predstaviť aj rozumnú diskusiu.

 

 

Návrh podľa neho očakáva, že členské štáty dobrovoľne prisľúbia, koľko ľudí zoberú. Označil za nekorektné, že sa to EÚ opätovne snaží prepašovať do dokumentu a tlačiť tak na členské krajiny, pričom pozná ich postoj.

 

Poukázal na to, že migračný tlak alebo jeho hrozba, keď sa má poskytovať solidarita, je samo o sebe "rozsiahla gumená definícia". Dodal, že pri masívnom príleve migrantov pomôže jedine stráženie hraníc.

 

Klus hovorí o komplikovaných vzorcoch

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus vysvetlil, že Európska komisia (EK) navrhuje štyri druhy prejavenia solidarity pri krízových situáciách, z ktorých si možno vybrať. V prípade, ak príspevky členských štátov v oblasti budovania kapacít prevýšia 30 percent dopytu po relokáciách, EK uloží povinnosť relokovať vo výške polovice svojho podielu.

 

img

 

"A podiel členských štátov sa bude počítať na základe ďalšieho komplikovaného vzorca, čo je 50 percent hrubého domáceho produktu (HDP) a 50 percent obyvateľov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies