Stavba nového ruského plynovodu sa spomalila

NETKY.SK • 25 December 2019, 18:10 • 2 min
Stavba nového ruského plynovodu sa spomalila

MOSKVA - Rusko hľadá špeciálnu loď na dokončenie plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Práce na výstavbe sa zastavili pre sankcie USA, ešte je potrebných dokončiť posledných 160 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Sankcie USA stavbu spomalili

Švajčiarska firma Allseas, ktorej špeciálne lode na objednávku konzorcia Nord Stream 2 kládli vedenie plynovodu v Baltskom mori, pre sankcie práce zastavila. Už je položených približne 2300 kilometrov potrubia plynovodu. Loď Solitaire, ktorú Allseas nasadila na výstavbu plynovodu smerovala vo včerajších hodinách k ostrovu Rügen. Nie je včak celkom jasné, či firma ešte niekedy bude pokračovať v účasti na výstavbe plynovodu.

 

 

Ďalšie možnosti

Loď Akademik Čerskij sa naposledy nachádzala v prístave Nachodka, ležiacom v Japonskom mori. Loď Fortuna sa podľa vyjadrenia Ruska síce nachádza pri ostrove Rügen, ale je použiteľná len v oblastiach pri brehu, a nie v hlbinách Baltského mora.

 

 

Čínska loď ako alternatíva

Ruský lodiarenský holding OSK uviedol, že by trvalo roky naprojektovať a postaviť loď, ktorá by to zvládla. Podľa miestnych štátnych médií by Rusko mohlo takúto loď kúpiť od Číny alebo inej ázijskej krajiny. Moskovskí analytici odhadujú, že sankcie predražia výstavbu plynovodu o desiatky až stovky miliónov eur a dokončenie plynovodu sa predĺži o mesiace. Plynovod mal byť pôvodne hotový koncom tohto roka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies