Toto sú najkrajšie knihy nášho detstva

NETKY.SK • 17 August 2023, 10:31 • 2 min
Toto sú najkrajšie knihy nášho detstva

Aj vy ste významnú časť detstva strávili zašití medzi regálmi v miestnej knižnici, alebo zaborení pod perinou do napínavých knižných príbehov?

slovakia

left justify in out

Možno ste aj vy mali šťastie, že knižky sa stali pevnou súčasťou vašich detských liet, dospievania, a mohli vám tak poskytnúť všetko to nenahraditeľné, čo sa inde ako pri čítaní nedá získať. Knihy kultivujú a obohacujú náš jazyk, písomný aj hovorový prejav. Podnecujú našu fantáziu, tvorivosť, prispievajú k empatii, sčítanosti, cibria úsudkové schopnosti, vkus. Obohacujú detskú dušu, svet, pohľad na život.

Aj keď svet unisono plače, že dnešné deti si odvykli čítať, nevedia, čo je to kniha a namiesto toho presedia celý čas nad displejom nejakej „múdrej“ technickej vecičky, netreba si zúfať. Máte to predsa vo svojich rukách!
Keď sa vaše ratolesti vrátia zo všetkých prázdninových dobrodružných výprav, upokoja sa a nabehnú na školský septembrový mód, skúste im nenásilne a citlivo do programu zakomponovať aj čítanie a čas strávený nad knihami.

Môžete s nimi o prečítanej knihe spolu diskutovať, môžete ich zaujímavo motivovať (za x hodín prečítanej knihy im povoľte určitý čas s počítačom, či mobilom), môžete ich povzbudiť, nech svojich knižných hrdinov kreslia, vyrábať kostýmy, darčeky...
Nemajte obavy, že sa vám ich nepodarí k peknej knižke a čítaniu priviesť. Veď ak ste boli malými knihomoľmi vy, musí to byť ukryté aj niekde vo vašich potomkoch. Vsaďte na istotu, a ponúknite im začítať sa do tých najkrajších a najlepších knižiek, ktoré verne a nezameniteľne sprevádzali aj naše detstvo. Pamätáte si ešte?

O psíkovi a mačičke, Josef Čapek

Určite sa spolu s vašimi deťmi výborne nasmejte pri čítaní príbehov nažívania psíka a mačičky, ako spolu pečú tú najnechutnejšiu tortu, ale aj umývajú dlážku, či zašívajú dážďovke nohavice. Nielen veselé, ale aj poučné príbehy o tom, ako si navzájom treba pomáhať, ako pri vzájomnej podpore a spolupráci dokážeme oveľa viac ako so sebeckosťou a individualizmom. Josef Čapek stvoril tieto rozkošné príbehy v 20.rokoch minulého storočia pre svoju dcéru Alenku a netušil, že knižku si za svoju prisvoja ďalšie a ďalšie generácie českých a slovenských detí. Knihu autor sám nezameniteľne ilustroval, na jej motívy vznikol film, večerníčková séria aj audiokniha.

 

Smelý zajko/Smelý zajko v Afrike, Jozef Cíger Hronský

Kto by nepoznal príbeh smelého zajka, ktorého otec vypraví do sveta s radou – Nechoď po ľudských chodníčkoch! Zajko, ktorého viac láka šíri svet ako kapustné pole za domom nevie obsedieť doma. A keďže otcovu radu chvíľami aj neposlúchne, a tak ho na jeho potulkách postretnú všakovaké, aj riadne napínavé dobrodružstvá. Knižka, ktorú deti čítajú už viac ako 70 rokov, a stále dokáže nadchnúť! Určite aj vďaka nádherným ilustráciám umelca Jaroslava Vodrážku.

Winnetou, Karl May, edícia Stopy

Čo už povedať k nesmrteľnému statočnému apačovi, ktorý spolu s Old Shatterhandom pobláznil tak chlapčenský ako dievčenský svet? A priznajme si, s nimi do svojich dobrodružstiev vtiahol veľmi ľahko aj rodičov? Vašim deťom určite meno Winnetou nie je neznáme, no dajte si tú námahu a skúste im v niektorom z antikvariátov zohnať Winnetoua v kultovom a nezameniteľnom vydaní ikonickej edície Stopy.

Dva roky prázdnin, Jules Verne

Strhujúci príbeh vizionára, snílka, výnimočného umelca, literáta a otca žánru sci-fi o 15-ročných chlapcoch, ktorí stroskotali na opustenom ostrove vyšiel vo Francúzsku premiérovo v roku 1888. U nás vo veľmi vydarenej a vkusnej (ilustr. Ondrej Mariaássy) podobe vyšiel v SNP_Mladé letá v roku 1977. Kto z vás nezačal pri čítaní snívať o tom, ako by vyzerali tie vaše ideálne dva roky prázdnin?

Anna zo Zeleného domu, Lucy Maud Montgomeryová

Osudy ryšavého, pehatého, copatého, trochu všetečného dievčatka, ktorému vlastná fantázia a prostorekosť občas prerastá cez hlavu obleteli celý svet. Malá Anna sa stala milovaným prototypom škaredého nemožného vysmievaného káčatka, z ktorého vyrástla krásna, úspešná, vzdelaná labuť.  Kniha vyšla aj v slovenčine viackrát (pretože čitateľky viacerých generácií sa do príbehu dokážu zamilovať znova a znova), no my drukujeme pôvabnému umeleckému vydaniu z roku 1985. Úspech diela ešte podčiarklo jeho filmové spracovanie vďaka šťastnému výberu hlavnej predstaviteľky v  podaní Megan Follows.

Gulliverove cesty, Jonathan Swift

Koho by nechytilo za srdce a nevtiahlo do deja rozprávanie o putovaní Lemuela Gullivera, ktorý stroskotal na ostrovoch Liliput a Brobdingnag, kde čelí problémom s liliputánmi a obrami?  Dielo írskeho majstra pera Jonathana Swifta je pútavým príbehom aj chytrou satirou , a tak sa stalo zaslúžene obľúbeným čítaním pre všetky generácie. Gulliver vyšiel v slovenčine už viackrát, z novších vydaní je vydarená je napríklad tá z roku 2018 z vydavateľstva Stonožka, ktorú ilustrovala Francesca Rossi.

Traja pátrači, Robert Arthur

Nesmierne populárna séria troch bežných amerických chlapcov Petera, Jonathana a Boba, ktorí prichádzajú na koreň rôznym viac či menej strašidelným záhadám, sa dočakal až svojich 58 pokračovaní. Kto by si nepamätal príbehy šepkajúcej múmie, zajakavého papagája, vreštiacich hodín, strašidelného zámku?... Po Robertovi Arthurovi písal ďalšie pokračovania ešte William Arden. A my pri pohľade na obálku knihy nostalgicky spomíname na to, ako sme sa s tromi chalanmi tak trochu báli, no hrdinsky sledovali ich kroky až do šťastného konca...

Čin-Čin, Ľudmila Podjavorinská

Slovenská kráľovná detskej poézie, autorka mnohých nesmrteľných básní a veršovačiek stvorila nádherný veršovaný príbeh vrabca Čima, ktorý sa zaľúbil do krásnej Čin-Čin a aby ju dostal za ženu, vstúpi si do srdiečka, popracuje na svojich nedostatkoch a zmení sa k lepšiemu. Pre nás je nezabudnuteľné vydanie ešte zo 60. rokov s  ilustráciami Viery Gergeľovej, no veľmi nedúfajte, že ho niekde ešte zoženiete. Skrátka, Čin-Čin je slovenský básnický bestseller a hit všetkých čias!

A aké sú tie najobľúbenejšie knihy vášho detstva? Inšpirovali sme vás aspoň trochu oprášiť niektorú z nich a zažiť spolu s  deťmi vo vašej domácnosti retro-návrat ku knihám a čítaniu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies