Kedy prestane pršať?

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 14:2 • 2 min
Kedy prestane pršať?

BRATISLAVA - Názov rozsiahlej tlakovej níže je Axel, ktorý ovplyvňuje počasie v Európe už ďalší týždeň a aj naďalej bude prinášať dážď na naše územie.

slovakia

left justify in out

Za uplynulých 24 hodín v západnej časti Slovenska miestami viac ako 40 mm zrážok + do zajtrajšieho večera v Žilinskom a Prešovskom kraji miestami ďalších 20 až 50 mm.

 

Tlaková níž so stredom nad Poľskom dnes v našej oblasti vyvolala na viacerých miestach trvalé zrážky, ktoré boli miestami, najmä na západe, aj výdatné. 

 

Za 24 hodín do dnešnej 18.hodiny spadlo na našom území väčšinou 5 až 30 mm zrážok, ale v západnej polovici Slovenska lokálne aj výrazne viacej. Tu sme na viacerých staniciach namerali 30 až 60 mm a ojedinele dokonca ešte aj viacej. Z dostupných staníc sme za uvedené obdobie najvyšší úhrn namerali na stanici Modra - Piesok kde spadlo 68,2 mm.

 

Len výnimočne spadlo aj menej ako 5 mm, a to na niektorých staniciach stredného a východného Slovenska. Počas 24 hodín do zajtrajšieho večera očakáva model Aladin, že na väčšine územia spadne od nemerateľného množstva do 15 mm, ale lokálne aj výrazne viacej zrážok. 


Na väčšej ploche by malo za uvedené obdobie spadnúť viacej zrážok najmä v severných okresoch Žilinského kraja a lokálne aj v Prešovskom kraji. Model tu na niektorých miestach očakáva ďalších 20 až 50, výnimočne až okolo 80 mm. Infomuje SHMÚ.

 

 

Zrážky neustanú

 

Zrážky na našom území neustanú ani počas dnešného dňa. Tlaková níž nad naše územie prinesie ďalšiu zrážkovú činnosť, no dnes sa mierne zmení výskyt zrážok.

 

Zatiaľ čo včera pršalo najmä v severozápadnej polovici Slovenska, kde spadli veľké zrážkové úhrny a museli zasahovať aj hasiči, tak počas dnešného dňa sa zrážky odsunú smerom na východ a zasiahnu najmä sever a východ.

 

Problémy bude mať najmä Orava, oblasť Tatier a severovýchodné Slovensko, kde sa očakáva prekračovanie stupňov povodňovej aktivity. Hladiny vodných tokov však budú stúpať aj v povodí Váhu. 

 

Zrážková činnosť by mala zotrvávať až do zajtrajšieho dňa. Až počas piatka definitívne ustane.

 

Nasledujúce hodiny obdrží zrážky ešte predovšetkým krajný sever, oblasť Tatier a severovýchodného Slovensku, kde môže spadnúť od 20 do 40 mm. Informuje imeteo.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona