Svetový deň divadla v Spišskom divadle: Za 66 rokov divadlo ponúklo návštevníkov 266 inscenácií

NETKY.SK • 26 Marec 2023, 14:00 • 2 min
Svetový deň divadla v Spišskom divadle: Za 66 rokov divadlo ponúklo návštevníkov 266 inscenácií

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Spišské divadlo, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa hrdo hlási k odkazu Svetového dňa divadla, ktorý si už 61 rokov (od roku 1962) každoročne pripomíname 27. marca. Ako poctu divadlu a divadelným osobnostiam začalo Spišské divadlo v roku 2022 tradíciu podujatia Zlatá labuť, v rámci ktorého udeľuje ceny aktívnym umelcom, ale aj ocenenia Igricov prsteň za celoživotné dielo a prínos k rozvoju Spišského divadla.

slovakia

left justify in out

Profesionálne divadlo je neodmysliteľnou súčasťou Spišskej Novej Vsi už 66 rokov, hoci jeho pôsobenie možno rozdeliť do troch časových úsekov. Za toto obdobie prinieslo návštevníkom už 266 inscenácií pre dospelých aj detských divákov.

 

Hoci ochotnícka divadelná scéna fungovala na Spiši už dlhšie, história profesionálneho divadla sa začala písať v roku 1957, keď v Spišskej Novej Vsi vzniklo Krajové divadlo Spišská Nová Ves. Prvou premiérou bola hra Ivana Stodolu Čaj u pána senátora 16. februára 1957. Divadlo počas nasledujúcich šiestich rokov uviedlo 47 premiér, kým bolo v auguste 1963 administratívne zrušené.

 

img

 

Do mesta sa profesionálne divadlo vrátilo v roku 1980, tentoraz ako pobočka Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. V Spišskej Novej Vsi pôsobil súbor pre deti a mládež DJZ. Za 12 rokov existencie ponúkol návštevníkom 54 domácich, zahraničných, starších, aj nových inscenácií. Pobočná scéna uzatvorila svoju kapitolu na konci roka 1991, keď sa umelecký súbor definitívne oddelil od prešovského divadla.

 

Prvého januára 1992 vzniklo Spišské divadlo v podobe, v akej ho poznáme dodnes. Prvou premiérou samostatného divadla bola 18. februára inscenácia hry Bačova žena Ivana Stodolu. Odvtedy za 31 rokov uviedlo divadlo spolu 165 inscenácií, z toho päť v aktuálnej divadelnej sezóne. Do konca sezóny k nim pribudnú ešte tri.


img

 

Spišské divadlo je profesionálne divadlo so stálym hereckým 15-členným súborom činohry a s alternatívnou scénou. V hlavnej sále a v Štúdiu ponúka najmä činohru pre dospelých, no kladie veľký dôraz aj na tvorbu rozprávok pre deti. V roku 2022 malo divadlo v repertoári 34 inscenácií a odohralo 180 divadelných predstavení, ktoré videlo 32-tisíc divákov, z toho takmer polovica navštívila predstavenia pre deti a mládež. Od roku 2009 je Spišské divadlo organizátorom prehliadky komorných inscenácií – festivalu Divadelný Spiš. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona