Toto sú „najhoršie“ destinácie a cestovateľské trendy za rok 2023

NETKY.SK • 19 Január 2024, 10:28 • 2 min
Toto sú „najhoršie“ destinácie a cestovateľské trendy za rok 2023

Každoročné bilancovanie prináša rebríčky nielen toho najlepšieho, ale aj najhoršieho, čo sa v tej-ktorej oblasti vo svete udialo. V oblasti cestovného ruchu vzniklo hneď niekoľko zoznamov, pranierujúcich nežiadúce turistické trendy, správanie, ale aj poukazujúce na destinácie, ktorým by ste sa mali v tomto roku vyhnúť.

slovakia

left justify in out

Jeden takýto rebríček bol vypracovaný aj podľa CNN. Upozorňuje sa v ňom na fakt, že po pandemických rokoch sa turizmus opäť vzmáha a zažíva vzostup najmä v obľúbených turistických destináciách, ktoré zaznamenali v minulom roku rekordný počet návštevníkov. Takýto nárast môže byť pre miestne ekonomiky a oblasť služieb síce príjemný, ale prináša so sebou aj výrazné negatíva: zvýšený hluk, znečistenie, zaťaženie dopravy a verejných zdrojov, nižšiu kvalitu života miestnych obyvateľov a zhoršený zážitok pre návštevníkov.

Nie je teda prekvapením, že mnohé turistické lokality na celom svete vrátane niekoľkých európskych centier vytvorili iniciatívy a obmedzenia zamerané na boj proti nadmernému turizmu. Patria medzi ne nové alebo zvýšené turistické dane, kampane zamerané na odradenie problematických návštevníkov aj obmedzenie návštevnosti obľúbených atrakcií.

A ktoré sú tie „najhoršie“ destinácie, ktoré mali najväčšie problémy s nadmerným turizmom v roku 2023?

Amsterdam

Holanďania sú tradične známi svojou priamočiarosťou a v roku 2023  predstavitelia cestovného ruchu v Amsterdame neváhali zacieliť na jednu konkrétnu demografickú skupinu - mladých britských mužov - ako na "nepríjemných turistov", ktorí nie sú v holandskom hlavnom meste vítaní. Iniciatíva oznámená v marci 2023 odkázala mladým Britom, aby sa "držali ďalej", ak majú v Amsterdame v pláne "divočiť".

Kampaň je súčasťou komplexného plánu mesta na zníženie masovej turistiky, prilákanie iného druhu turistov a pokojnejší život obyvateľov, najmä v štvrti De Wallen, známej aj ako štvrť červených svetiel. Bolo tiež zavedené nariadenie s názvom "Amsterdamský cestovný ruch v rovnováhe", ktoré stanovuje, že keď počet jednodňových návštevníkov dosiahne 18 miliónov, mestská rada je "povinná zasiahnuť". Úradníci tiež zakázali fajčenie marihuany na uliciach mesta De Wallen. Bez ohľadu na dobré či zlé správanie by všetci návštevníci Amsterdamu v roku 2024 mali rátať s tým, že zaplatia najvyššie turistické dane v Európe.

Ako sa teda vyhnúť davom? V januári, februári a marci patrí Amsterdam medzi najmenej navštevované mesiace, ale cestovatelia by sa mali pripraviť aj na chladné a daždivé počasie. Jún už prináša lepšie počasie, ale viac ľudí. Ako skvelé alternatívy sa ponúkajú Haag, Utrecht a Rotterdam, ale aj množstvo ďalších malebných mestečiek s osobitým holandským šarmom. Asi hodinu juhozápadne od Amsterdamu sa nachádza Delft, ktorý sa vďaka sieti kanálov a holandskej architektúre niekedy označuje aj ako "malý Amsterdam", zatiaľ stále bez hlučných davov.

 

Atény

Ani horúčavy v Európe nezabránili tomu, aby sa do gréckeho hlavného mesta minulé leto hrnuli hordy návštevníkov. Akropola, najnavštevovanejšia archeologická lokalita v krajine, bola už taká preplnená, že v septembri úradníci obmedzili počet návštevníkov starovekej pamiatky na 20 000 denne prostredníctvom systému hodinových intervalov na rezervačnej stránke. Od apríla 2024 sa nový rezervačný systém bude uplatňovať aj na viac ako 25 ďalších archeologických lokalít a pamiatok v celej krajine. Davy ľudí sa hrnuli aj na najpopulárnejšie grécke ostrovy vrátane Santorini a Mykonosu a tento trend bude určite pokračovať.

Ak sa chcete vyhnúť najhorším zápcham v Aténach, navštívte ich mimo hlavných mesiacov júl a august. Apríl a máj sú v Aténach viac ako príjemné, a takisto september a október si tu prehliadku múzeí a pamiatok užijete v chladnejšom počasí a s menším počtom turistov. Každý, kto má Akropolu na svojom zozname „must see“ pamiatok, by si mal rezervovať časový úsek v popoludňajších alebo podvečerných hodinách, pretože väčšina davov vrátane pasažierov výletných lodí prichádza ráno.

Bali

Po obrovskom úspechu knižných memoárov spisovateľky Elizabeth Gilbertovej "Jedz, modli sa a miluj" (v ktorých filmovej verzii si zahrali Julia Roberts a Javier Bardem) popularita Bali prudko vzrástla a už dávno nie je len o romantike turistických batohov a skvostných pláží, ktoré tradične tento ostrov priťahoval.
Cestovatelia, hľadajúci duchovno a romantiku zo slávneho filmu sú však len jednou časťou prílivovej vlny cestovného ruchu, ktorá v poslednom desaťročí takmer úplne zaliala túto indonézsku provinciu. Hrnú sa sem všetci, od digitálnych nomádov, ktorí svoje živobytie stavajú na populárnych videách na sociálnych sieťach až po naozaj zle sa správajúcich turistov, ktorí nerešpektujú domáce zvyky, kultúru, prírodu.

V poslednom čase sa nekontrolovateľní návštevníci stali problematickými až do takej miery, že na jar 2023 guvernér provincie Wayan Koster nariadil, aby sa do turistických pasov všetkých smerujúcich na Bali pripíjal zoznam "čo sa má a čo sa nemá". Medzi pravidlami je aj zákaz nadávania, dotýkania sa posvätných stromov alebo lezenia na stavby.
Zahraniční turisti, ktorí navštívia Bali od 14. februára 2024, budú musieť zaplatiť novú daň vo výške 150 000 indonézskych rupií. Indonézsky minister pre cestovný ruch a kreatívnu ekonomiku Sandiaga Uno  v súvislosti s kritickým stavom turizmu na Bali zdôraznil, že je potrebné prejsť na udržateľnejšie modely cestovného ruchu, ako aj prilákať návštevníkov, ktorí "zostanú dlhšie a budú míňať v prospech väčšej miestnej ekonomiky".

Barcelona

Barcelona bola jedným z prvých európskych miest, ktoré zakázali výstavbu nových hotelov v centre mesta a obmedzili krátkodobé prenájmy izieb. V májových miestnych a regionálnych voľbách sa nadmerný turizmus stal hlavnou témou a mesto zintenzívnilo opatrenia na obmedzenie tohto problému.

V októbri Barcelona uzavrela svoj severný prístavný terminál pre výletnú dopravu, čo podľa údajov zverejnených prístavnými orgánmi ovplyvní približne 340 ročných prístavov výletných lodí. Od 1. apríla 2024 budú musieť turisti (vrátane návštevníkov výletných plavieb) platiť vyšší "mestský poplatok" vo výške 3,25 eura, pričom v roku 2023 to bolo 2,75 eura.
Obyvatelia Barcelony sú už z turistov tak unavení, že počas minulého roka sa na fasádach viacerých budov objavovali transparenty, slogany a grafiti s výkričníkmi, ktoré vyzývali turistov, aby "išli domov".

Ako sa vyhnúť davom? Podobne ako v mnohých iných európskych centrách, aj v Barcelone je v lete poriadne rušno, najmä v júli a auguste. Obdobie oddychu zvyčajne pripadá na jar a jeseň, s výnimkou veľkonočného týždňa, keď sú davy a ceny o niečo vyššie.

 

Miami

Medzi lokality s „nadmerným turizmom“ patrí aj populárne floridské Miami. Domáci aj predstavitelia mesta nie sú spokojní najmä s tým, čomu sa hovorí tzv. "blotto turizmus“, keď ľudia pricestujú preto, aby sa zabávali a opíjali, priťahovaní lacnými letenkami a ubytovaním.  

Z takýchto zábavychtivých turistov sa stávajú nekontrolovateľné hlučné davy, ktoré ničia život miestnym aj atmosféru inak pôvabného pobrežného mesta. Miami sa stáva stále viac znečistené, nebezpečné, doslova nepriateľské pre rodinný život. Aj preto už mnohé rodiny s deťmi z tejto lokality odchádzajú, sťahujú sa na bezpečnejšie a tichšie miesta v okolí.

Aby tomuto nepriaznivému trendu zabránili, predstavitelia už robia opatrenia, ktoré by mali obmedziť konzumáciu alkoholu aj mieru hluku v meste. Ak sa chcete v Miami vyhnúť najväčším davom, nechoďte sem od novembra do apríla, keď sú tu teploty prijateľné a vládne tu hlavná sezóna. Za menej turistov však budete musieť trpieť vyššie teploty.

Paríž

Hlavné mesto sveta, legendárny a ospevovaný Paríž má tiež už dlhodobo problémy s nadmerným turistom. To sa ešte zhoršilo „vďaka“ mimoriadnej popularite hitu spoločnosti Netflix "Emily in Paris" a úlohe mesta ako hostiteľa letných olympijských hier v roku 2024.

Hlavné atrakcie, ako napríklad Eiffelova veža, sú prakticky trvale preplnené turistami, najviac v hlavnej sezóne na jar a v lete. Už v júni 2022 múzeum Louvre oznámilo, že obmedzí počet návštevníkov na 30 000 denne. Takéto kroky sú súčasťou širšieho plánu, ktorý v júni 2023 oznámila francúzska ministerka cestovného ruchu Olivia Grégoireová s cieľom bojovať proti nadmernému turizmu v celej krajine. Zaujímavé je, že jednou z načrtnutých iniciatív bola spolupráca s cestovateľskými influencermi - skupinou, ktorú mnohí obviňujú ako súčasť problému - s cieľom pomôcť šíriť povedomie o problémoch spôsobených masovým turizmom.

Ako sa vyhnúť davom? Len ťažko. Paríž bude obzvlášť preplnený v roku 2024 pred letnými olympijskými hrami, ktoré sa začnú 26. júla. V čase mimo olympijských hier môžu cestovatelia využiť „mimosezónu“, ktorá trvá od novembra do marca, s výnimkou návalu cestujúcich okolo Vianoc.

Phuket
Thajská vláda zrušila nariadenie Covid-19 až v októbri 2022, ale netrvalo dlho a návštevníci milujúci pláže sa na obľúbenú ostrovnú provinciu Phuket húfne vrátili.

Podľa štúdie spoločnosti MoneyTransfers.com si Phuket v roku 2023 vyslúžil prvenstvo ako najpreplnenejšia destinácia na svete s neuveriteľným počtom 118 turistov na každého miestneho obyvateľa. Podľa tej istej štúdie na druhom a treťom mieste nasledovali Pattaya a Krabi, tiež v Thajsku, s 98,7 a 72,2 cestovateľmi na jedného obyvateľa. Na sociálnych sieťach mnohí návštevníci opisujú Phuket ako jedno z geograficky najúžasnejších miest, aké kedy videli - zároveň však poznamenávajú, že je preplnený a znečistený vďaka masovému turizmu.

V snahe o posun smerom k zodpovednejšiemu cestovnému ruchu thajský úrad pre cestovný ruch oznámil prebiehajúce plány zamerané na vyhľadávané demografické skupiny návštevníkov vrátane "milovníkov zdravia a wellness, rodín s deťmi, aktívnych seniorov". "Veríme, že to zvýši náš cieľ, aby Thajsko dosiahlo vysokú hodnotu a udržateľný rast cestovného ruchu," uviedol Yuthasak Supasorn, guvernér thajského úradu pre cestovný ruch.
Ako sa vyhnúť davom? Hlavná turistická sezóna na Phukete - spravidla od novembra do apríla – sa zhoduje s menej daždivým počasím. Cestovatelia, ktorí navštívia ostrov v monzúnovom období, ktoré trvá spravidla od mája do októbra, môžu využiť výhody menšieho počtu ľudí a nižších cien, ale mali by sa pripraviť na daždivé počasie.

Benátky

Znečistená, prudko zelenkavá voda vo Veľkom kanáli, zle sa správajúci turisti, mosty a námestia plné ľudí... Hoci toto nádherné talianske mesto už nejaký čas zápasí s množstvo davov, v roku 2023 sa nadmerný turizmus dostal na titulné stránky novín viac ako kedykoľvek predtým.
Pred niekoľkými rokmi úradníci oznámili plán na zavedenie turistickej dane vyberanej od jednodňových turistov, no po rôznych námietkach a neúspechoch do platnosti vstúpi až v apríli 2024. V pláne sa uvádza poplatok 5 eur pre jednodňových turistov starších ako 15 rokov. Poplatok sa bude uplatňovať v čase od 8.30 do 16.00 h, ktorý sa považuje za najrušnejšiu časť dňa v Benátkach, a krátkodobí návštevníci mimo týchto hodín sú od neho oslobodení.

Zatiaľ nie je jasné, aký vplyv bude mať turistická daň. Benátky sa však zatiaľ vyhli zaradeniu na zoznam svetového dedičstva UNESCO v ohrození, čo bolo pre mnohých domácich prekvapením.

Ako sa vyhnúť davom? V Benátkach je od novembra do marca chladnejšie a turistov je tu podstatne menej (s výnimkou benátskeho karnevalu, ktorý sa v roku 2024 koná od 3. do 13. februára). Turisti, ktorí chcú prispieť k zachovaniu Benátok, môžu zvážiť aj iné, menej preplnené európske destinácie, ktoré sa môžu pochváliť vlastnými jedinečnými vodnými cestami. Annecy, mesto pri jazere vo francúzskych Alpách, známe ako "francúzske Benátky", vyzerá ako z rozprávky, s veselými domčekmi rozmiestnenými pozdĺž siete kanálov. Asi hodinu cesty od Berlína nájdete Spreewald, ktorý sa často nazýva "nemeckými Benátkami" pre svoje kľukaté kanály vedúce cez svieže zelené lesy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies