Lukašenko pohrozil uzavretím hranice s Litvou a Poľskom

NETKY.SK • 18 September 2020, 6:13 • 2 min
Lukašenko pohrozil uzavretím hranice s Litvou a Poľskom

VARŠAVA - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zatvorí hranice s Litvou a Poľskom.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave i Vilniuse. Lukašenko tiež plánuje “posilniť hranicu“ s Ukrajinou. Na hranici s Poľskom a Litvou zažiaľ nebadať žiadne obmedzenia a doprava je tam plynulá.  

 

Lukašenko viní z krízy vonkajšie sily

Litva sa domnieva, že za Lukašenkovým vyhlásením o uzavretí hraníc je "hľadanie imaginárnej hrozby". Prezidentove hrozby o tom, že na litovskú hranicu pošle polovicu armády, sa tak zatiaľ nenaplnili.

 

Mohlo by vás zaujímať: Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

 

Šéf ministerstva zahraničných vecí v Litve  uviedol, že Lukašenko svojím "vyhlásením o uzavretí hraníc s Poľskom a Litvou, ako aj o posilnení hraníc s Ukrajinou demonštruje vôľu viniť za krízu v krajine vonkajšie sily".

 

img

 

Lukašenko chce podľa Linkevičiusa "dokázať prítomnosť (vonkajšej) hrozby za každú cenu." "Ak takáto hrozba neexistuje, musí sa nájsť," dodal litovský minister s tým, že je nutné počkať si, ako sa situácia vyvinie.

 

img

 

Treba si počkať, ako sa situácia vyvinie 

"Lukašenkove predchádzajúce vyhlásenia (o odmietnutí prekladať bieloruský tovar cez litovský prístav Klajpeda) neboli príliš reálne. A teraz by sme mali počkať, kým nebude zrejmé, čo myslel týmto výrokom,“ povedal Linkevišius.

 

Prečítajte si viac: Ruské vojenské jednotky na čele s ministrom obrany vstúpili do Bieloruska

 

Bieloruský prezident vo štvrtok v Minsku informoval, že Bielorusko je nútené uzavrieť štátnu hranicu s Litvou a Poľskom a posilniť hranicu s Ukrajinou. Na obyvateľov týchto troch krajín sa obrátil s výzvou, aby zastavili svojich politikov a zabránili vojne.

 

img

 

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na Lukašenkove výroky reagoval, že by sa mal "napil vodičky" a "upokojil sa".

 

Súvisiaci článok: Marshallov plán v Európe? Poliaci podávajú pomocnú ruku Bielorusku

 

Podľa agentúry RIA Novosti Avakov tiež ubezpečil bieloruskú spoločnosť, že Ukrajinci sú ich priateľmi a vyzval bieloruského prezidenta: "Nemanipulujte, obviňujte svojich susedov. Hľadajte triesku vo svojom vlastnom oku". Tiež zdôraznil, že Ukrajina nezasahuje do vnútorných záležitostí iných krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona