Maďari majú problém s mimovládkami, Brusel žiada vysvetlenie

NETKY.SK • 18 Február 2021, 15:54 • 2 min
Maďari majú problém s mimovládkami, Brusel žiada vysvetlenie

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok poslala Maďarsku formálnu výzvu súvisiacu s obmedzením zahraničného financovania mimovládnych organizácií v krajine.

slovakia

left justify in out

Súdny dvor EÚ vlani rozhodol, že obmedzenia, ktoré vyplývajú zo zákona z roku 2017,diskriminačné a neodôvodnené a nie sú v súlade s právom únie. EK vyzvala vládu v Budapešti, aby vysvetlila, prečo dosiaľ nekonala v súlade s rozhodnutím súdu, a to aj napriek jej opakovaným výzvam.

 

img


Formálna výzva je dôležitý krok smerujúci k pokutovaniu Maďarska za odmietanie zrušenia obmedzení. Komisia môže túto záležitosť znovu posunúť súdu aj s návrhom o výške pokuty.

 

Spájané so Sorošom 
Zákon mal formálne zvýšiť transparentnosť financovania mimovládok a bojovať s praním špinavých peňazí. Pravidlá sa však zameriavali najmä na skupiny, ktoré aspoň čiastočne financuje maďarsko-americký miliardár George Soros.

 

img

 

Potvrdenia pre súd 

Podľa zákona museli napríklad maďarské občianske skupiny, ktoré dostávajú zo zahraničia viac ako 7,2 milióna forintov ročne nahlásiť túto skutočnosť súdu a v ich online a tlačených publikáciach oznámiť, že sú financované zo zahraničia. Okrem toho tiež museli menovať svojich zahraničných sponzorov, ktorí im ročne dávajú viac ako 500-tisíc forintov.

 

img


Maďarsko medzičasom naznačilo zrušenie zákona. Tlačové oddelenie vlády sa vyjadrilo, že "maďarská vláda prijme všetky opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s rozsudkom Európskeho súdneho dvora".

 

Preto v súčasnosti vedie rokovania s EK, ktoré sú založené na princípe úprimnej spolupráce, uvádza sa tiež v jeho stanovisku.

(1 EUR = 359,03 HUF)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies