Tóth: Slovensko by v roku 2014 nemala zasiahnuť deflácia

NETKY.SK • 26 Január 2014, 17:24 • 2 min
Tóth: Slovensko by v roku 2014 nemala zasiahnuť deflácia

BRATISLAVA - Inflácia by sa podľa jeho slov za rok 2014 mala pohybovať okolo úrovne 0,5 %.

slovakia

left justify in out

Slovensko by v roku 2014 nemala zasiahnuť deflácia. "Nepredpokladáme ako ústredný scenár defláciu, ak si ju definujeme ako viacero mesiacov viac negatívnej inflácie," uviedol vo štvrtok (23. 1.) na 17. ročníku konferencie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ján Tóth.

Inflácia by sa podľa jeho slov za rok 2014 mala pohybovať okolo úrovne 0,5 %. "Inflácia v tomto roku by mohla byť skôr bližšie 0,5 % ako 1 %, dokonca v januári 2014 by sa na medziročnej úrovni mohla dotýkať 0-% úrovne," konštatoval.

Tento pomerne značný pokles inflácie sa podľa Tótha realizuje z dvoch dôvodov. "Jedným z nich sú ceny potravín, kde Slovensko z tohto poklesu benefituje dokonca viac ako eurozóna. Aj inflačné prekvapenie je v SR vyššie ako v eurozóne, pretože v našom spotrebiteľskom koši, vzhľadom na to, že máme nižšie príjmy, sú potraviny väčšou časťou našej inflácie," podčiarkol.

Druhým dôvodom poklesu inflácie je podľa viceguvernéra NBS nízky dopyt. "Výrobcovia majú problém zvyšovať ceny v porovnaní s kúpyschopnosťou, ktorá je na Slovensku alebo v eurozóne," ozrejmil. Výrazne nižšia inflácia by tento rok mohla pomôcť vyššiemu nárastu reálnych miezd a teda aj spotreby. "Z nárastu spotreby v tomto roku by mohol benefitovať najmä sektor služieb," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies