Tokio žiada Čínu stiahnuť zábery blízko letiacej stíhačky

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 15:31 • 2 min
Tokio žiada Čínu stiahnuť zábery blízko letiacej stíhačky

TOKIO - Japonská vláda v piatok vyzvala Čínu na stiahnutie materiálu, ktorý zachytáva japonské stíhačky letiace nebezpečne blízko pri čínskych strojoch.

slovakia

left justify in out

Na vládnom portáli zverejnený materiál má byť dôkazom stredajších nebezpečných manévrov Japoncov nad Východočínskym morom. Podľa Tokia však tvrdenie o 30-metrovej vzdialenosti medzi strojmi sú nepravdivé a zachytené stroje sú iné, ako boli v stredu účastníkmi spornej situácie vo vzdušnom priestore. Čínske ministerstvo zahraničných vecí na to v sobotu reagovalo tromi slovami - "výnimočne hanebné, nezmyselné a nerozumné". Deje sa tak v čase napätých vzájomných vzťahov spôsobených územnými spormi medzi dvoma najväčšími ázijskými krajinami.

 

Číňania trvajú na tom, že japonské stíhačky F-15 sledovali čínske Tupolevy-154, pričom vzdialenosť medzi nimi bola iba tridsať metrov. Číňania hovoria o "profesionálnom a štandardnom" prístupe ich pilotov. Vinu za incident podľa Pekingu nesú japonskí piloti a ich "provokačné a nebezpečné" manévre. Kým Tokio na stredajší incident reagovalo predvolaním si čínskeho veľvyslanca, Peking hovorí o japonskej snahe "zavádzať medzinárodné spoločenstvo, pošpiniť obraz čínskej armády a vytvárať napätie v regióne". 

 

Predmetom územného sporu medzi Japonskom a Čínou je oblasť okolo neobývaného súostrovia, ktoré Tokio považuje za súčasť svojho územia. Japonský premiér Šinzó Abe dokonca v apríli varoval, že jeho krajina je pripravená "vyhnať silou" akékoľvek čínske plavidlo, ktoré pri súostroví známom po japonsky ako Senkaku a čínsky Tiao-jü zakotví. Obnovenie sporu ťahajúceho sa niekoľko storočí vyvolalo zistenie, že v okolitých vodách sa nachádzajú významné náleziská zemného plynu a ropy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies