AKTUALIZÁCIA - VIDEO: V kostole zomrelo vyše 50 ľudí. Maďarsko posiela pomoc

NETKY.SK • 6 Jún 2022, 06:29 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: V kostole zomrelo vyše 50 ľudí. Maďarsko posiela pomoc

LAGOS - Ozbrojení muži vtrhli v nedeľu s výbušninami do katolíckeho kostola na juhozápade Nigérie a zabili množstvo ľudí. Informovali o tom miesta vláda a polícia.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 12:34 (6. 6. 2022) 

 

Maďarsko v rámci programu Hungary Helps pošle okamžitú pomoc rímskokatolíckej diecéze v nigérijskom meste Owo vo výške 10 miliónov forintov (takmer 26.000 eur), ktorá je určená na pomoc pozostalým obetiam nedeľňajšieho teroristického útoku v miestnom kostole. Oznámil to v pondelok na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

 

„Maďarsko ako 1000-ročná kresťanská krajina považuje za svoju morálnu povinnosť v takýchto prípadoch konať,“ píše v statuse a v mene vlády ostro odsúdil útok v kostole Kostole sv. Františka Xaverského.

 

img

Péter Szijjártó (pri mikrofóne) 

 

Maďarský minister podotkol, že sa opäť potvrdilo, že kresťanské spoločenstvá sa v súčasnosti stávajú prvoradými cieľmi teroristov.

 

Hungary Helps je vládny program pomoci pre spoločenstvá ohrozené náboženským prenasledovaním, násilím, katastrofami či vplyvmi migrácie.

 

Pri útoku, ktorý sa odohral v nedeľu v katolíckom kostole v meste Owo na juhozápade Nigérie, prišlo o život najmenej 50 ľudí. Medzi obeťami sú ženy aj deti, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje a médiá.

 

K útoku v Kostole sv. Františka Xaverského došlo počas omše, ktorou veriaci slávili slávnosť zoslania Ducha svätého (Turíce). Útočníci pri útoku v chráme použili ručné strelné zbrane a odpálili aj výbušniny.

 

Pôvodný článok: 

 

Incident sa stal počas rannej omše v kostole svätého Františka v nigérijskom meste Owo v štáte Ondo. Podľa agentúry AFP sú pritom takéto útoky na juhozápade Nigérie veľmi ojedinelé, keďže džihádisti a kriminálne skupiny operujú zväčša v iných častiach krajiny. K útoku sa doposiaľ neprihlásila žiadna skupina.

 

 

Motív páchateľov a ani počet obetí neboli bezprostredne po incidente známe. „Stále je príliš skoro na to, aby sme dokázali určiť koľko ľudí zahynulo, no o život prišlo mnoho veriacich a ďalší utrpeli zranenia,“ uviedla hovorkyňa miestnej polície Ibukun Odunlamiová.

 

Podľa očitej svedkyne incidentu, ktorú AFP oslovila, pri útoku zahynulo najmenej 20 ľudí. Žena tiež uviedla, že pri vchode do kostola spozorovala najmenej piatich ozbrojených mužov predtým, ako sa stiahla do bezpečia. Podľa zdrojov agentúry AP však mohlo pri útoku zahynúť až 50 ľudí.

 

 

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari odsúdil tento čin ako „ohavné zabíjanie veriacich“. Guvernér nigérijského štátu Ondo, Oluwarotimi Akeredolu, zase označil vo vyhlásení tento incident za „hnusný a neľudský útok“, pričom vyzval bezpečnostné zložky, aby vypátrali útočníkov.

 

Ozbrojené a bombové útoky sa vyskytujú v štáte Ondo veľmi zriedkavo, no nigérijská armáda bojuje už 12 rokov proti povstaniu džihádistov na severovýchode krajiny.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Muži narušili prehliadku na počesť Alžbety II., jeden mal na hlave korunu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies