To vážne? Namiesto šupky plastový odpad!

NETKY.SK • 17 Január 2018, 15:05 • 2 min
To vážne? Namiesto šupky plastový odpad!

LONDÝN – Obchodný reťazec Lidl pobúril svojich britských zákazníkov. V obchode im predávajú vopred ošúpanú cibuľu v plastových sáčkoch v období, kedy Európska únia najviac hovorí o recyklácii a ochrane životného prostredia, pričom zavádza rôzne opatrenia na zníženie spotreby takýchto obalov.

slovakia

left justify in out

Briti kritizujú kroky reťazca, ktorý im na pultoch ponúka cibuľu v neekologických obaloch. Britská premiérka Theresa Mayová počas minulého týždňa informovala, že plánuje bojovať proti nadbytočnému používaniu plastov ďalším zdanením.

 

Takýto „úžasný“ nápad nenašiel pochopenie ani u širokej verejnosti, ktorá odsúdila kroky reťazca na sociálnych sieťach. „Neviete, že cibuľa má niekoľko vrstiev? Ide o ekosystémovú službu,“ uviedli kritici na Facebooku a podotkli, že „šupka je prírodný obal a nie je nutné ho nahradzovať fóliou“Olúpanie a následné zabalenie zeleniny sa samozrejme odzrkadlí nie len na životnom prostredí, ale aj na samotnej cene produktu. Zatiaľ čo cena neolúpanej cibule je približne 40 centov , cena olúpanej cibule je dva-krát vyššia.  

 

Žiaľ nejde o ojedinelý prípad Očistenú zeleninu predávajú aj iné obchodné reťazce ako Tesco či Mark & Spencer, ktorý sa nedávno stal vďačným terčom posmechu, pretože očistené kúsky karfiolu predávali drahšie ako celú jednu hlávku karfiolu.

 

„Keďže sme hrdí na to, že máme jednu z najväčších ponúk voľného ovocia a zeleniny zo všetkých britských supermarketov, balenie je pre nás dôležité pri zabezpečovaní kvality, bezpečnosti našich výrobkov a je zásadný pri minimalizácií potravinového odpadu,“ reagovala na Twitteri spoločnosť Lidl. Taktiež uviedli, že s výrobcami spolupracujú na znižovaní ekologickej záťaže a využívaní recyklovateľných materiálov. 

 

Theresa Mayová označila plastový odpad za najväčšiu katastrofu dnešnej doby, proti ktorej treba intenzívne bojovať. Podľa jej plánu by Británia mala do 25 rokov skončiť so zbytočným plastovým odpadom. Preto sa rozhodla pre prísnejšie zdaňovanie plastových tašiek v obchodoch alebo zaviedla daň na prepravné plastové kontajneri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies