Tisícky Kataláncov pochodovali v Barcelone za nezávislosť regiónu

NETKY.SK • 12 September 2017, 14:07 • 2 min
Tisícky Kataláncov pochodovali v Barcelone za nezávislosť regiónu

BARCELONA - Státisíce Kataláncov sa zišli v Barcelone počas osláv svojho národného sviatku La Diada, aby vyjadrili podporu referendu o nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Ulice mesta zaplavili masy ľudí s červeno-žltými vlajkami. Na pochode sa podľa odhadov polície zúčastnilo okolo milióna ľudí, vláda tieto čísla ale považuje za prehnané.

Referendum, ktoré španielska vláda označila za ilegálne, sa má konať 1. októbra. Katalánsky parlament už prijal nový zákon umožňujúci odčlenenie od Španielska, ak bude hlasovanie úspešné. Prieskumy verejnej mienky zatiaľ naznačujú veľmi tesné výsledky. V novembri 2014 už Katalánci uskutočnili neoficiálne referendum o nezávislosti regiónu, 80 percent zúčastnených v ňom hlasovalo za rozdelenie.

La Diada sa oslavuje 11. septembra, Španieli si v tento deň pripomínajú porážku Barcelony a katalánskych vojsk vo vojne o španielske dedičstvo v roku 1714.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies