5 lží, ktoré nám bránia v tom najlepšom od Boha

NETKY.SK • 30 November 2023, 12:30 • 2 min
5 lží, ktoré nám bránia v tom najlepšom od Boha

Ak by sme žili naozaj podľa toho, ako nás stvoril a vidí Boh, často by naše životy vyzerali úplne inak. Tak často sa uspokojíme s menším, vzdáme sa alebo sa ani neobťažujeme modliť za túžby nášho srdca, pretože sme uväznení v klamstvách, ktoré nám bránia v živote, aký si pre nás predstavuje Boh.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 Myšlienky ako "aj tak je už neskoro" alebo "urobil som príliš veľa zlého, aby som si zaslúžil niečo lepšie" sa stávajú vzorcami myslenia, ktoré sa nakoniec vyvinú do pevností v našich hlavách. A tie možno len ťažko zbúrať, ak tieto lži neidentifikujeme a nerozptýlime ich Božou pravdou.

Aj mnohí dlhoroční veriaci sa vedome či podvedome bránia tomu najlepšiemu, čo pre nich Boh pripravil – či už v oblasti vzťahov, zdravia, kariéry… Pretože sme tak veľmi nasali myslenie a presvedčenia sveta, ktoré sú oveľa limitujúcejšie ako tie Božie.

Keď sa naučíme pozerať na seba a svoj život očami toho, ktorý stvoril celý vesmír, môže to absolútne zmeniť chod našich dní a doviesť k našim vytúženým snom a cieľom.

Tu je niekoľko „najobľúbenejších“, najrozšírenejších výrokov a toxických myšlienok, ktorými si hatáme plnosť potenciálu v našom živote.

„Už je neskoro“

Toto je zabijak. Pri každom nevydarenom kariérnom kroku, vzťahu, či pokuse, ktorý nám nevyšiel počujeme ten známy obviňujúci šepot. "Už je neskoro!" Prešli ste si bolestivým rozvodom? Ani sa nenamáhajte - kto si nájde spriaznenú dušu v štyridsiatke či päťdesiatke? Nedostali ste to povýšenie vysnívané miesto? Buďte jednoducho šťastní, že ste na tom tak, ako ste a uspokojte sa až do konca života so slabou a nudnou prácou...

Boh je však darca druhých, tretích aj tisícich šancí. Nikdy, nikdy nevidí našu situáciu ako beznádejnú a čas je pre neho nepodstatný. On pozná naše sny, pretože je to on, kto ich vložil do našej mysle a srdca, keď nás stvoril. Teraz postavte svoj podnikateľský zámer, vysnívaný projekt alebo túžbu svojho srdca do svetla tejto pravdy a jednoducho sa rozhodnite veriť, že ešte nie je neskoro.

„Pokašľal som to tak, že sa to už nedá napraviť“
Každý z nás ľudí je nedokonalý a omylný. Boh nehľadá dokonalosť a bezchybnosť, keby áno, tak by tu na zemi nemal medzi ľuďmi žiadnych parťákov. Pozná všetky naše chyby, slabosti, pády, a napriek tomu znovu a znovu načahuje k nám ruku, aby sme vstali a pokračovali.

Pokašľali ste to už veľakrát vo vzťahu? Klamali ste? Vzdali ste to? Urobili zlé rozhodnutia v práci, rodine?... Cítite sa nehodí akejkoľvek ďalšej príležitosti? No vidíte, a Boh to vidí celkom inak, pretože: "Jeho milosrdenstvo je každé ráno nové." (Žalm 136) Nehľadá dokonalosť, hľadá tvoju ochotu a rozhodnutie vstát, pokračovať a vstúpiť do lepšieho dňa, ako bol ten predošlý.

„Na to nemám čas, energiu…“

Často si myslíme, že sny, ktoré nosíme v srdci, sú len fantazmagóriou, alebo našimi planými výmyslami. Že nie sú uskutočniteľné, pretože máme príliš veľa iných, „skutečných“ povinností. Že na to nemáme dosť odvahy, guráže, múdrosti, prostriedkov, času, síl… No potom príde okamih, keď aj nevyspatí, pod tlakom, v časovej tiesni, bez akýchkoľvek väčších prostriedkov dokážeme vec, o ktorej sme dlho len tajne snívali. A máme pocit, že za nami, či nad nami bola akási vyššia sila, ktorá nás viedla… To Boh držal ruku nad našimi krokmi, nedbal na naše lamentácie, že na to nie sme dosť dobrí, silní, pripravení, chcel len naše srdce, odhodlanie a vykročenie.

Často čakáme  na ideálne podmienky na to, aby sme vykonali niečo správne. No viete čo, život nikdy nebude dosť ideálny na všetky tie veľké věci. Vezmite všetku odvahu srdca a verte, že Boh vás povedie, aj keď sa vám zdá, že na to nie sú absolútne žiadne podmienky. Nechajte sa prekvapiť jeho dobrotou…

„Nemám na to…“

Ach, pochybnosti o sebe, koho by občas neprepadli? Vždy, keď počujete ten negatívny hlas, ktorý vás obviňuje, že máte menej, ako je potrebné na danú pozíciu, vzťah, rodičovskú úlohu, nemilosrdne ho vypnite a spomeňte si na to, že Boh povolal do tých najväčších historických úloh a situácií tých najmenej pravděpodobných ľudí.  To neznamená, že sa v 45 rokoch môžeme stať hviezdou baletu. No ak nám Boh vložil do srdca sen alebo vás povolal k niečomu, aj keď o tom pochybujeme a nevieme si to predstaviť, môžme si byť istí, že on nás vybavil potrebnou schopnosťou, podporou, okolnosťami, pomocou.

„Nezaslúžim si to“

Boh chce, aby sme kráčali v jeho plánoch a jeho vôli. To znamená často oveľa viac, ako si my sami predstavujeme pre svoj život. Často sa obzeráme za svojimi minulými zlyhaniami, sklamaniami, pádmi a tvrdohlavo trváme na tom, že ani naša budúcnosť nemôže byť lepšia, že sme už svojimi chybami príliš zaťažení. No Boh koná pravý opak. Miluje stavať na našich starých prešľapoch a slabostiach, z nich vie postaviť najkrajšie paláce, dáva nám do rúk najúčinnejšie zbrane.

Ak máme úprimné srdcia, dobrú vôľu a snahu kráčať spravodlivo, Boh sa nebude pozerať na to zlé, čo je za nami, ale naopak, povzbudzuje nás do svetlých zajtrajškov. Chce, aby sme snívali vo veľkom, túžili, mali odvahu pozerať sa na náš zajtrajšok s nádejou a vierou.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies