Ján Szőllős: Teraz po voľbách sú tie modlitby možno ešte dôležitejšie ako pred voľbami

NETKY.SK • 9 Marec 2020, 06:48 • 2 min
Ján Szőllős: Teraz po voľbách sú tie modlitby možno ešte dôležitejšie ako pred voľbami

Ján Szőllős v sebe udržiava tri druhy lásky. A práve ony určili to, kým sa stal a kým byť chce.

slovakia

left justify in out

Po prvé, je to láska k Bohu, pretože On, aj keď je fyzicky nedotknuteľný a zdá sa byť na míle a míle vzdialený, je blízko a jeho pečať je vdýchnutá do každého človeka.


Po druhé, je to láska k ľuďom, ktorá sa u neho prejavuje prostredníctvom viacerých činností. Ako kazateľ má možnosť slúžiť veriacim a byť im trochu príkladom, trochu oporou a vyučovať pravdu obsiahnutú v Biblii.


Ako by už to nebolo dosť, rozhodol sa angažovať aj ako politik a ako taký má v pláne robiť to najlepšie, čo mu myseľ, svedomie a viera dovolia.


A po tretie, je to láska k prírode. Tá by mala byť zakorenená všade, ale keďže to tak nie je, Ján Szőlős by rád upriamil pozornosť na to, ako úzko je prepojená ekológia a kresťanstvo.

 

img

 

Čo hovorí vzťah k prírode?
Je to predovšetkým uvedomenie si, že človek je súčasťou prírody, že ona je tu pre neho - je daná, aby ju používal, nie využíval. Má sa pamätať na kvalitatívny rozvoj spoločnosti, teda na to, čo je dobré pre celok a čo napomôže k dlhotrvajúcemu všeobecnému prospechu. Je nutné vedome sa vedieť uskromniť, čo v konečnom dôsledku znamená, že nie je na škodu zriecť sa zbytočností. Zbytočnosť totiž vedie k nadbytku a nadbytok končí aj tak vyhodením a upadnutím do zabudnutia. Ján si všíma, že sa akosi vytráca pud sebazáchovy, pretože ten by mal viesť k tomu, že sa jednotlivec bude snažiť prežiť, a nielen ako-tak existovať. Navrátenie tohto pudu bude výrazne rozvíjať životné prostredie, pretože život predsa prebieha v ňom, a nie mimo neho. Navyše je tu opäť tá pripomienka vzájomnej tolerancie, bez ktorej nie je možné pracovať na udržateľnom systéme.

 

Boh a príroda
Ján a rovnako tak každý, kto prijal Boha ako stvoriteľa všetkého, vie, že vzťah s Ním mení vzťah k svetu. Vychádza to už zo samotnej koncepcie stvorenia, keď Boh najskôr utvoril vody, živočíchy a všetko viditeľné a neviditeľné a potom do vzniknutého postavil človeka. Od začiatku ho videl ako partnera, ktorý má so zemou zaobchádzať opatrne. Láska k prírode by sa podľa ekologického desatoro, mala pestovať odmalička. Rodič má tú zodpovednosť a je na ňom, ako si dieťa v dospelosti uctí okolie. Veď koniec koncov, ak sa zničí technológia, dá sa vyrobiť nová, ktorá môže byť dokonca lepšia ako jej predchodkyňa. Pre zničený život ale takýto princíp, žiaľ, neplatí.


Popri práci, ktorá je nevyhnutná pre získanie zárobku, by sa nemalo zabúdať na nájdenie si času - nech sa zžije s prírodou a dopraje sa chvíľa, aby sa utužovalo puto.

 

img

 

Čo chce zmeniť v politike?
„V politike chcem zmeniť najmä politikov, lebo si myslím, že každá zmena začína u človeka, v jeho srdci a mysli. Chcem sa pridať k tým „iným“ politikom, ktorí už v politike pôsobia a ostali blízko ľudí, ostali obyčajnými ľuďmi a chcú robiť politiku ako službu pre ľudí v tomto štáte."


Výsledok volieb považuje za zásah od Boha a je si vedomý, že podpora nasledovateľov Ježiša Krista bude viac ako potrebná.


„V parlamente budeme viacerí kresťania. Myslím, že Pán dáva Slovensku šancu, aby sme mali dobrú vládu. Je na nás, či túto šancu využijeme. Verím, že modlitby veriacich neskončili dňom volieb, ale že budú ešte intenzívnejšie pokračovať za novú vládu a poslancov v parlamente. Teraz po voľbách sú tie modlitby možno ešte  dôležitejšie ako pred voľbami."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies