AKTUALIZÁCIA: Česi sa konečne dočkali vymenovania novej vlády

NETKY.SK • 17 December 2021, 07:27 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Česi sa konečne dočkali vymenovania novej vlády

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenoval novú vládu na zámku v Lánoch v piatok predpoludním. Jej predsedom je Petr Fiala. Skončilo sa tak triapolročné vládnutie menšinového kabinetu Andreja Babiša so sociálnymi demokratmi.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17. 12. 13:30

 

"Pred vami je príležitosť vyrovnať sa s covidom, energetickou krízou, rozpočtom a všeobecne s hospodárením štátu. Na tejto príležitosti sa – ako hovoril Petr Nečas (predseda vlády ČR do júla 2013) – buď urobíte, alebo sa zabijete. Prajem vám to prvé," povedal Zeman.

 

img

 

"Vážený pán prezident. Ďakujem vám za vymenovanie vlády a za vaše slová. Týmto slávnostným aktom preberá zodpovednosť za dianie v našej krajine nová koaličná vláda. Sme si toho dobre vedomí. Voliči nám pred dvoma mesiacmi dali dôveru, vložili do nás nádej na zmenu a lepšiu budúcnosť pre nich a ďalšie generácie," vyhlásil po vymenovaní vlády nový český premiér Petr Fiala, ktorý zdôraznil, že jeho kabinet nepreberá moc v "ľahkej situácii".

 

img

 

"Veľa vecí je v našej krajine zanedbaných a ČR čelí obrovským problémom, ako COVID-19, ceny energií, zdražovanie a inflácia. Pred nami sú vianočné sviatky, ale my sme si vedomí toho, že žiaden veľký odpočinok mať nebudeme. Musíme pracovať a chceme pracovať. Už dnes bude prvé rokovanie našej vlády, kde si rozdelíme prvé úlohy," dodal Fiala.

 

"O 12:30 budem tu v Strakovej akadémii vítať nového premiéra Fialu," povedal v piatok ráno počas poslednej tlačovej konferencie vo funkcii premiéra Fialov predchodca v úrade Andrej Babiš.

Koalícia Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a koalícia Pirátov so Starostami a nezávislými (STAN) sa dohodla na vytvorení novej vlády bezprostredne po októbrových voľbách, i keď koaličnú zmluvu podpísali tieto strany až o mesiac neskôr. Šesť kresiel v novej vláde má ODS, štyri Starostovia, po tri ľudovci a Piráti a napokon dve strana TOP 09.

 

img

 

Pôvodná správa

 

Vláda zasadne ešte v piatok v Strakovej akadémii a po zvyšok dňa a v priebehu soboty bude Fiala uvádzať jednotlivých ministrov do úradu.

 

img

 

Koalícia Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a koalícia Pirátov so Starostami a nezávislými (STAN) sa dohodla na vytvorení novej vlády bezprostredne po októbrových voľbách, i keď koaličnú zmluvu podpísali tieto strany až o mesiac neskôr.

 

Nominantov na ministrov oznámil Fiala Zemanovi 17. novembra. Prezident ich neskôr po jednom prijal, no pred týždňom oznámil, že odmieta vymenovať kandidáta Pirátov na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského pre údajnú nekompetentnosť. Fiala sa následne začal vyhrážať podaním kompetenčnej žaloby na Ústavný súd. Zeman potom nečakane oznámil, že kabinet vymenuje tak, ako mu to navrhol designovaný premiér.

 

Vymenovaný nebude zatiaľ kandidát na ministra poľnohospodárstva Zdeněk Nekula (KDÚ-ČSL), keďže je v karanténe s covidom. Ministerstvo namiesto neho dočasne povedie jeho stranícky šéf Marian Jurečka, nominant na ministra práce.

 

Šesť kresiel v novej vláde bude mať ODS, štyri Starostovia, po tri ľudovci a Piráti a napokon dve strana TOP 09.

 

Možno vás zaujme: Ústavný súd ČR zrušil časť pandemického zákona

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies