Tisíce ľudí vyšli v Česku do ulíc, odmietajú Babiša i Benešovú

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 06:23 • 2 min
Tisíce ľudí vyšli v Česku do ulíc, odmietajú Babiša i Benešovú

PRAHA - Po celej Českej republike sa včera konali protesty, ľudia nesúhlasia s vymenovaním Marie Benešovej za ministerku spravodlivosti, odvolať by chceli aj premiéra Andreja Babiša.

slovakia

left justify in out

Česi sa obávajú, že Benešová bude ovplyvňovaná záujmami premiéra aj prezidenta, a tak nebude svoj mandát vykonávať nezávisle.

 

img

 

Protesty sa začali stretnutím ľudí na Hradčanskom námestí, kde stovky prítomných skandovali heslá ako "Nezávislosť justície" či "Nie sme slepí". Týmto spôsobom sa pomaly presúvali až na Staromestské námestie.

 

V sprievode sa podľa odhadov nachádzalo približne 4000 Čechov a na Staromestskom námestí sa k nim pripojilo ďalších 10-tisíc ľudí. Okrem hlavného mesta Prahy sa do demonštrácii zapojilo aj sto ďalších obcí po celej krajine, medzi nimi napríklad aj Brno, Olomouc, Ostrava, Liberec či Hradec Králové.

 

"Polícia navrhla obžalovať premiéra. Ten vyhlásil, že je to účelový komplot a nechal vymeniť ministra spravodlivosti, pod ktorého spadajú prokurátori a sudcovia, ktorí rozhodnú o premiérovej vine či nevine. Nechceme, aby sa premiér vyhol spravodlivému súdu a aby prezident ťahal z pozadia za nitky v justícii," tvrdia organizátori zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu, píšu Novinky.cz.

 

img

 

Benešová by do úradu ministerky spravodlivosti mala byť menovaná dnes. Vystriedať by tak mala Jana Kněžínka, ktorý bol podľa Babišových slov len dočasným ministrom spravodlivosti. Aj opozícia má však obavy, že pravda je inde a menovanie súvisí práve s tým, že polícia navrhla podať obžalobu v kauze Čapí hnízdo, v ktorej figuruje aj Babiš a členovia jeho rodiny

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies