N. Zámky chcú investovať do modernizácie osvetlenia vyše 3,5 milión

NETKY.SK • 8 Október 2023, 14:30 • 2 min
N. Zámky chcú investovať do modernizácie osvetlenia vyše 3,5 milión

NOVÉ ZÁMKY - Mesto Nové Zámky pripravuje projekt na modernizáciu svojho verejného osvetlenia. Financovať ho chce z úveru 3.513.153 eur. S úrokom 0,1 percenta a dobou splácania tri až 20 rokov ho chce získať z Environmentálneho fondu. Z celkového počtu 4414 svietidiel verejného osvetlenia chce radnica vymeniť 3831 kusov.

slovakia

left justify in out

"Vek najstarších typov svietidiel sa odhaduje na približne 20 rokov. Prevažujú svietidlá s vysokotlakovými sodíkovými výbojkami. Vo výbojkových svietidlách sa používajú svetelné zdroje v súčasnosti už nevhodné pre verejné osvetlenie, s nízkym podaním farieb a s krátkou životnosťou. Osvetlenie je energeticky nehospodárne a morálne zastarané," konštatuje sa v materiáli, ktorý na svojom septembrovom rokovaní schválili mestskí poslanci.

Radnica očakáva, že po výmene svietidiel za nové usporí na energiách viac ako 250.000 eur. "S úsporou elektrickej energie súvisí aj nižšia produkcia emisií. Po realizácii sa zníži produkcia CO2 o viac ako 211 ton ročne," uviedol mestský úrad.

Ten zároveň pripomenul, že okrem úspor bude hlavnou výhodou moderného osvetlenia zvýšenie jeho kvality a rovnomernosť osvetlenia komunikácií. "Je treba minimalizovať oslnenie vodiča spôsobené nevhodnou inštaláciou a naklonením svietidiel. V priestoroch mestských parkov sa navrhuje použiť svietidlá s distribúciou svetla, ktoré nebude osvetľovať okolité obytné budovy a zabráni šíreniu svetelného smogu," dodala radnica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: lightech (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies