Tisíce Fínov opustili luteránsku cirkev po schválení homosexuálnych manželstiev

NETKY.SK • 1 December 2014, 09:33 • 2 min
Tisíce Fínov opustili luteránsku cirkev po schválení homosexuálnych manželstiev

MOSKVA - Takmer 8000 ľudí odišlo z radov fínskej evanjelickej luteránskej cirkvi po tom, čo parlament schválil homosexuálne manželstvá, informoval v nedeľu fínsky server Yle News.

slovakia

left justify in out

Podľa neho spôsobil masový odchod ľudí z cirkvi postoj fínskeho arcibiskupa Kariho Mäkinena, ktorý zákon podporil a povedal, že z jeho schválenia "má radosť".

 

Odchod ľudí z cirkvi bude mať zrejme vplyv aj na príjmy luteránskej cirkvi, keďže takmer 8000 osôb prestane platiť cirkevné poplatky, poznamenal spravodajský server Sputnik.

 

Fínsky parlament schválil občiansku iniciatívu za legalizáciu manželstiev homosexuálov 28. novembra. Homosexuálne dvojice vo Fínsku mohli od roku 2002 uzatvárať registrované partnerstvá, ale až dosiaľ bola táto krajina jedinou v škandinávskom regióne, ktorá nepovoľovala homosexuálne manželstvá. Fínsko je teraz 12. európskym štátom, kde sú legálne.

 

Pri hlasovaní podporilo túto právnu úpravu 105 poslancov parlamentu a 92 bolo proti. Väčšina odporcov argumentovala, že všetky deti by mali mať právo na otca a matku.

 

Opatrenie odstráni vo Fínsku rozdiely medzi zväzkami homosexuálnych osôb a heterosexuálnymi manželstvami a zároveň poskytne homosexuálnym dvojiciam rovnaké práva na adopciu detí a na používanie spoločného priezviska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies