Tip na knihu: Vaša rodina nie je váš osud

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 11:30 • 2 min
Tip na knihu: Vaša rodina nie je váš osud

Existujú dva spôsoby ako prežiť život. Môžete sa sťažovať na duchovné, duševné či fyzické dedičstvo, ktoré ste „vyfasovali“ vo vašej rodine a ktoré sa s vami ťahá ako olovená guľa na nohe. Alebo môžete uveriť tomu, že sa to dá aj inak a akákoľvek chyba minulosti zmeniť...

slovakia

left justify in out

Knižná novinka akreditovanej americkej terapeutky Vienny Pharaon „Vaša rodina nie je váš osud“ nastoľuje veľmi dôležitú tému (nielen) súčasnosti – ako prekročiť tiene prostredia, v ktorom sme vyrastali, nepokračovať v škodlivých vzorcoch ďalej a neničiť tak život sebe ani okoliu.

Pravdou je, že naše ďalšie životné kroky prioritne ovplyvňuje to, čo sme zažívali odmalička v detstve. Ako k nám pristupovali, aké presvedčenia a hodnoty do nás vštepili, akú identitu o nás samotných nám vyjavili.

Podľa tohto životom viac či menej úspešne kráčame. Ak to boli zlé a deštrukčné vzorce, ak sme v našej rodine zažívali traumy, neprijatie, zranenia, môže sa to s nami ťahať po celý život.

Nevieme sa vymaniť z emočných bolestí, ktoré nás odmalička zovreli, nevieme rozlišovať v tej spleti klamlivých a seba sabotujúcich myšlienok, ktoré sa nám za tie roky naukladali v podvedomí.

A tak, aj keď vieme, že niečo zlé sa v našej rodine dialo, čo nám nebolo prospešné, chtiac-nechtiac nás to zlé ovplyvňuje. Pokračujeme v generačnej reťazi chýb, bolestí, klamstiev. Nadväzujeme na to, čo nám bolo odovzdané, prijímame to, a odovzdávame to ďalej. Či už našim deťom, alebo blízkym ľuďom v našom okolí...

PRELOMIŤ GENERAČNÉ PUTÁ

Knižka Vienny Pharaon hovorí o tom, že to tak vôbec nemusí byť! Autorka sama prežila v útlom detstve traumatické udalosti, spojené s rozchodom rodičov. V neskoršom veku si uvedomila, ako veľmi ju tieto zážitky stále ovplyvňujú, ťahajú sa s ňou a ničia jej život.

Ako terapeutka sa začala zaoberať do hĺbky tým, či je vôbec možné prekonať určité vzorce z detstva. Prišla k záveru, že jednoznačne áno, a túto nádej prináša čitateľom aj vo svojej najnovšej knihe.

Titul „Vaša rodina nie je váš osud“ dáva praktické a konkrétne nástroje do rúk všetkým, ktorí si prežili ťažké detstvo, boli zasiahnutí rôznymi druhmi tráum, vyformovali si nesprávnu identitu samých seba, kvôli ktorej nedokážu naplniť svoj potenciál.

POZNAŤ SVOJU BOLESŤ

Autorka v jednotlivých kapitolách zdôrazňuje, aké je dôležité pomenovať svoje zranenia z detstva, poznať ich pôvod a vidieť ich tým, čím naozaj boli. Neprikrášľovať si realitu, no ani nezostávať v horkosti a neodpustení.

Ďalej ponúka konkrétne kroky, ako meniť svoje škodlivé myšlienkové vzorce, zažité správanie, postoje, ako si vytvoriť zdravé hranice s okolím, vytvárať dobré vzťahy, ako z detstva vedieť vyťažiť to dobré a ukončiť toxické.

Áno, rodinné prostredie a výchova nás nesmierne ovplyvňujú. No neexistuje žiadna sila, ktorí by zabránila, aby sme uzdravili všetko to, čo pre náš život, identitu a rozvoj nie je prospešné a rozhodli sa vykročiť za lepšou budúcnosťou.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies