Maroš Žilinka: Po zúžení paragrafu 363 by bol generálny prokurátor len štatista

NETKY.SK • 22 September 2021, 13:29 • 2 min
Maroš Žilinka: Po zúžení paragrafu 363 by bol generálny prokurátor len štatista

BRATISLAVA - Generálny prokurátor zároveň odmieta robiť zásadné zmeny v zákonoch na základe emócií či nespokojnosti s jeho rozhodnutím.

slovakia

left justify in out

Ak by došlo k zúženiu či zrušeniu paragrafu 363 Trestného poriadku, generálny prokurátor by bol len štatista. Myslí si to súčasný šéf prokurátorov Maroš Žilinka

 

Zmeny pod vplyvom emócií​

Generálny prokurátor nepovažuje za správne, ak sa pristupuje k zmene zákona pod vplyvom emócií alebo pre nespokojnosť s konkrétnym rozhodnutímK zmenám zákona treba podľa neho pristupovať po dôkladnej analýze. 

 

"Treba povedať vo všeobecnosti, že nepovažujem za správne, ak sa pristupuje k zmene akéhokoľvek ustanovenia zákona pod vplyvom emócií alebo nespokojnosti s nejakým konkrétnym rozhodnutím, ale malo by sa k tomu pristupovať po dôkladnej odbornej analýze s vypočutím si hlasu odbornej verejnosti, ako aj aplikačnej praxe a toho, čo to môže spôsobiť," povedal po zasadnutí parlamentného ľudskoprávneho výboru, na ktorom mal prezentovať správu o činnosti prokuratúry za minulý rok. Výbor však nebol uznášaniaschopný.

 

 

Žilinka sa odmietol vyjadriť k neoficiálnym návrhom na zmenu paragrafu 363. "Nemienim sa vyjadrovať k neoficiálnym návrhom alebo mediálne prezentovaným rečiam ľudí, ktorí s trestným právom nemajú nič spoločné," zareagoval. Doplnil, že ak parlament zmeny schváli, neostane mu nič iné, len to rešpektovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Premiér potvrdil, že do bezpečnostných zložiek štátu sa infiltrovala mafia!

 

Pracovná skupina na obnovu dôvery v štát

Šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR tiež poprel, že by nepustil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na pracovnú skupinu, ktorá má riešiť situáciu v bezpečnostných zložkách.

 

"Rozhodoval som o nominovaní člena do tejto pracovnej skupiny a nominoval som za Generálnu prokuratúru, ktorej integrálnou súčasťou, aj keď osobitnou, je Úrad špeciálnej prokuratúry, pani magistru Hubertovú," povedal Žilinka. 

 

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

 

GP SR zrušila 31. augusta na základe tohto paragrafu obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a Arpášovej manželke.

 

Vládny kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že bude "dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy paragrafu 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu".

 

Aj zmenou tohto paragrafu sa má zaoberať pracovná skupina, ktorú zriadil premiér Eduard Heger (OĽANO) po rokovaní bezpečnostnej rady štátu.

 

Prečítajte si tiež: Lipšic dostal červenú! Nemôže ísť na zasadnutia pracovných skupín

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies