Vdova po zavraždenom haitskom prezidentovi sa prihovorila verejnosti

NETKY.SK • 11 Júl 2021, 10:53 • 2 min
Vdova po zavraždenom haitskom prezidentovi sa prihovorila verejnosti

PORT-AU-PRINCE - Manželka zavraždeného prezidenta Haiti Jovenela Moisea z nemocnice prvýkrát po útoku prehovorila k verejnosti.

slovakia

left justify in out

Päťdesiattriročného politika v stredu skoro ráno smrteľne postrelili útočníci, ktorí vnikli do jeho domu. Martine Moise, jeho manželka, pri útoku utrpela zranenia. Moise sa stal prezidentom Haiti v roku 2017, no v poslednom čase čelil rozsiahlym protestom požadujúcim jeho rezignáciu.

 



Martine Moise prehovorila prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Vyhlásila, že nepriatelia jej zosnulého manžela chcú "zabiť jeho sen, víziu a ideológiu". "Som nažive, vďaka Bohu. Milujem svojho manžela Jovenela. Bojovali sme spolu viac ako 25 rokov. Počas týchto rokov z nášho domova vyžarovala láska. Ale zrazu prišli žoldnieri a zasypali môjho manžela guľkami," uviedla.

 

Súvisiaci článok: Haitský prezident Jovenel Moise sa stal obeťou atentátu vo vlastnom dome

 

"Musíte byť notorický zločinec bez guráže, ak zabijete prezidenta, akým bol Jovenel Moise bez toho, aby ste mu dali možnosť vyjadriť sa. Viete, proti komu bojoval. Títo ľudia si najali žoldnierov, aby ho zabili spolu s jeho rodinou, a to pre projekty spojené s cestami, elektrinou, dodávkami pitnej vody, organizáciu referenda a volieb," povedala. Martine Moise potvrdila, že vrahovia sú za mrežami.

 

Prečítajte si: Na Haiti zadržali členov vražedného komanda, ktoré stojí za atentátom na prezidenta

 

 

Uviedla tiež, že žoldnierov poslali zabiť jej manžela „kvôli cestám, vode, elektrine a referendu, ako aj kvôli voľbám na konci roka, aby v krajine nedošlo k nijakému prechodu“. "Plačem, je to pravda, ale nemôžeme nechať krajinu zablúdiť," povedala Martine Moise. "Nemôžeme dovoliť, aby sa jeho krv vyliala nadarmo," dodala.

 

img


Polícia uviedla, že zatkla viac ako tucet ľudí. Väčšina z nich sú bývalí kolumbijskí vojaci. V súčasnosti pátrajú po ďalších osobách. Zatiaľ stále nevedia, kto a prečo si objednal vraždu prezidenta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Haitská polícia zabila štyroch podozrivých z atentátu na prezidenta

Súčasná vláda na Haiti už požiadala USA a OSN o vyslanie vojakov, ktorí majú ochrániť kľúčovú infraštruktúru v čase príprav nových volieb. Minister Mathias Pierre povedal, že miestna polícia je slabá a nemá dostatok zdrojov.

Zástupca amerického prezidenta Joea Bidena v sobotu uviedol, že sa nechystajú vyslať svojich vojakov. Do mesta Port-au-Prince však prídu zástupcovia FBI a Ministerstva vnútornej bezpečnosti Spojených štátov, aby zhodnotili situáciu a možnosť pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies