Manželku zosnulého nositeľa Nobelovej ceny mieru drží Čína v domácom väzení

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 20:08 • 2 min
Manželku zosnulého nositeľa Nobelovej ceny mieru drží Čína v domácom väzení

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson dnes uviedol, že smúti nad "tragickým skonom" čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny mieru Liou Siao-poa, ktorý dnes zomrel vo veku 61 rokov.

slovakia

left justify in out

Ocenil jeho prácu pri "propagovaní pokojnej demokratickej reformy" a vyzval tiež čínsku vládu, aby prepustila jeho manželku z domáceho väzenia a povolila jej opustiť krajinu.

 

"Liou venoval svoj život zdokonaleniu svojej vlasti a ľudstva a úsiliu o spravodlivosť a slobodu," uviedol Tillerson vo vyhlásení. "Vo svojom boji za slobodu, rovnosť a ústavnú vládu v Číne Liou Siao-po stelesňoval ľudského ducha, ktorý si Nobelovu cenu zaslúži," dodal šéf americkej diplomacie.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila taktiež smútok nad úmrtím "odvážneho bojovníka za ľudské práva a slobodu vyjadrovania". Jeho rodine vyslovila hlbokú sústrasť.

 

img

 

Viac podrobností sa dozviete v článku: Zomrel nositeľ Nobelovej ceny mieru Liou Siao-po

 

Nórsky Nobelov výbor, ktorý udeľuje Nobelovu cenu mieru, reagoval tvrdou kritikou "slobodného sveta" za jeho "váhavé, oneskorené reakcie" na vážnu chorobu disidenta a jeho väznenie. Predsedníčka výboru Berit Reiss-Andersenová uviedla, že čínska vláda "nesie značnú zodpovednosť za jeho predčasnú smrť". Podľa nej disident nespáchal žiadny trestný čin a jeho proces a väznenie nebolo spravodlivé.

 

Liou Siao-po zomrel v meste Šen-jang, kde bol pod dohľadom hospitalizovaný. Mal konečné štádium rakoviny pečene a vedenie nemocnice už skôr uviedlo, že mu zlyhávajú telesné orgány. Práve viacnásobné zlyhanie orgánov uvádza úradné oznámenia ako príčinu jeho úmrtia.

 

Liou Siao-po bol medzinárodne známy autor a aktivista, ktorý vyzýval na politické reformy a ukončenie vlády jednej strany v Číne. V roku 2009 ho odsúdili na 11 rokov väzenia za podnecovanie protištátnej činnosti. Dopustiť sa ho mal, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08 žiadajúcej rozsiahle politické zmeny v krajine.

 

V decembri 2010 mu udelili Nobelovu cenu mieru za desaťročia boja za ľudské práva v Číne. Peking následne zmrazil s Nórskom diplomatické vzťahy a obnovil ich až vlani v decembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies