Ako svet reaguje po útoku na Kapitol v USA? Vyjadril sa aj premiér SR Igor Matovič

NETKY.SK • 7 Január 2021, 10:37 • 2 min
Ako svet reaguje po útoku na Kapitol v USA? Vyjadril sa aj premiér SR Igor Matovič

Útok na budovu Kapitolu v americkom Washingtone podporovateľmi dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa, vyvolal pohoršenie a odsúdenie lídrov z celého sveta. Túto akciu možno označiť ako pokus o zastavenie mierového odovzdania moci po prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

OSN 

Generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Antónia Guterresa udalosti v Kapitole zarmútili. "Pri takýchto okolnostiach je dôležité, aby politickí vodcovia prízvukovali svojim stúpencom potrebu zdržať sa násilia a rešpektovať demokratické procesy a zásady právneho štátu," poznamenal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

 

img

 

Veľká Británia
Britský premiér Boris Johnson na Twitteri označil dianie v americkom Kongrese za "dehonestujúce" a zdôraznil potrebu pokojného a disciplinovaného prechodu moci.

 

Francúzsko

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zverejnil na Twitteri video, v ktorom odsudzuje násilie. Zároveň zopakoval vieru v demokratický proces v USA. "To, čo sa dnes stalo vo Washingtone, nie je Amerika. Určite. Veríme v silu našich demokracií. Veríme v silu tej americkej," povedal.

 

 

Švédsko

O čosi priamejší slovník použil niekdajší predseda vlády Švédska Carl Bildt, keď poznamenal: "Toto je povstanie. Nič menej."

Viacerí politici pripisujú zodpovednosť za chaotické scény, aké v minulosti bolo možné vidieť v arabskom svete, bývalom Československu, na Balkáne či v Afrike, práve Trumpovi.

 

Írsko hovorí o zvrátení volieb 

"Musíme to nazvať tak, ako to je. Úmyselný útok na demokraciu v podaní súčasného prezidenta a jeho sympatizantov, ktorí sa pokúšajú zvrátiť slobodné a spravodlivé voľby! Svet sa díva!" napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter írsky minister zahraničia a obrany Simon Coveney.

 

 

Nemecko
V podobnom duchu sa proti násilnostiam vo Washingtone na Twitteri ohradil aj nemecký minister zahraničia Heiko Maas. "Trump a jeho podporovatelia by mali konečne prijať rozhodnutie amerických voličov a prestať šliapať po demokracii," napísal.

 

Taliansko 

"Toto je všeobecne očakávaný výsledok trumpizmu," skonštatoval na rovnakej sieti taliansky politik Pierluigi Castagnetti, podľa ktorého to takto dopadne vždy, keď politiku nahrádzajú podvody a fanatizmus ľudí.

 

Kanada 
Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že jeho krajina bola udalosťami "u susedov" hlboko znepokojená a zarmútená. "Násilie nikdy nezvíťazí nad vôľou ľudu," podotkol.

 

 

Európska únia 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila vieru v silu amerických inštitúcií a demokraciu a taktiež vyzvala na pokojný prechod moci. "Joe Biden vyhral voľby. Teším sa na spoluprácu s ním ako budúcim prezidentom USA," napísala na Twitteri. 

 

"Kongres USA je chrám demokracie. Byť svedkom dnešných scén vo Washingtone je šok," uviedol v rovnakom čase aj predseda Európskej rady Charles Michel.

 

Posmešné vyjadrenia 
Medzi reakciami vo svete sa však našli aj úplne odlišné. Venezuela, na ktorú sú stále uvalené sankcie USA, uviedla, že "Spojené štáty trpia tým, čo svojou agresívnou politikou vytvorili v iných krajinách".

 

img

 

Posmešne reagoval aj osobný asistent prezidenta Nigérie Bashir Ahmad, keď útok na Kapitol nazval "krásou demokracie".
 

Reakcia Slovenska 

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) považuje Kapitol za symbolom demokracie. "Jeho ústavná funkcia musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát," vyjadril sa tak na sociálnej sieti Twitter.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies