Vďaka zberateľom a nadšencom existujú rôzne netradičné múzeá

NETKY.SK • 19 Júl 2020, 14:00 • 2 min
Vďaka zberateľom a nadšencom existujú rôzne netradičné múzeá

Len neďaleko slovenských hraníc sa v poľskom meste Bielsko-Biała nachádzalo súkromné múzeum literatúry Władysława Reymonta. Jeho zakladateľ Tadeusz Modrzejewski je jedným z príkladov obetavého fanatika, ktorý napriek finančným ťažkostiam múzeum udržiaval 21 rokov. Modrzejewski tu mal okrem iného umiestnené vlastnoručne prepísané knihy Reymonta, ale aj iných poľských spisovateľov. Ručne prepísal viac ako 100 kníh. Podobných nadšencov ponúka aj Slovensko.

slovakia

left justify in out

V krajine medzi Tatrami a Dunajom sa počas prebiehajúcej turistickej sezóny, výrazne ovplyvnenej novým koronavírusom, oplatí navštíviť aj miesta, ktoré vytvorili rôzni nadšenci a zberatelia. Na strednom Slovensku k takýmto skvostom patrí aj Múzeum lyží v Podkoniciach. V Šumiaci je zase Múzeum zvonov a spiežovcov, ktoré založil milovník zvonov Mikuláš Gigac. A jeden nadšenec na východe Slovenska zbiera ceruzky.

 

 

Raje fotoaparátov

V Starom Smokovci sa nachádza Múzeum tatranskej kinematografie a fotografie, ktoré návštevníkom ponúka historické kúsky techniky z tejto oblasti umenia. Aj na západe Slovenska si milovníci fotografovania a fotografií prídu na svoje. 310 historických fotoaparátov je koncentrovaných v Šali. Súkromné múzeum si tu z nich vytvoril miestny zberateľ Igor Boháč. Drienovec na východe Slovenska ponúka zbierku približne 2000 ceruziek. Zozbieral ich fotograf Vladimír Vološin. Okrem múzea ceruziek vytvoril aj malé múzeum fotoaparátov.

 

Milovník zvonov

V Šumiaci sa okrem krásnych dreveníc nachádza aj múzeum zvonov a spiežovcov, ktoré vytvoril Mikuláš Gigac. Tento nadšenec sa venuje bačovskej tematike už desaťročia, zbiera piesne, príbehy, ľudové múdrosti a unikátne zvonce a spiežovce. Jeho múzeum v súčasnosti obsahuje viac než 2000 ovčích, kravských, konských zvoncov a spiežovcov zo Slovenska i sveta.

 

Lyžiarsky raj

Igor Bobák už 47 rokov zbiera lyže. Spolu s ďalšími predmetmi týkajúcimi sa lyžovania ich umiestnil do rodičovského domu v Podkoniciach pri Banskej Bystrici. Má tam až 890 párov lyží, za čo si už vyslúžil zápis do Knihy slovenských rekordov. Nachádzajú sa tu napríklad aj lyže Alberta Tombu, alebo lyžiarska kombinéza Petry Vlhovej. Najstaršie lyže, ktoré sú v múzeu, majú 130 rokov a vyrobili ich vo Švajčiarsku. Vzácnu zbierku bieleho športu tvorí tiež okolo 150 párov lyžiarskych topánok, ale i krňačky, staré sánky, snežnice, trofeje či dobové fotografie našich a zahraničných lyžiarov. Zberateľ Bobák vonku pred domom vytvoril aj skanzen starých lanoviek a vlekov, ktoré kedysi prevážali lyžiarov i turistov vo Vysokých a Nízkych Tatrách, vo Veľkej a Malej Fatre či v Slovenskom rudohorí. Založil ho v roku 2007.

 

Na Slovensku sa nachádzajú aj parky miniatúr, ktoré si rovnako vyžadujú zberateľského ducha. Jeden z nich, predstavujúci zmenšené Slovensko, je v Jánskej doline pri Liptovskom Jáne. Aj ďalší park miniatúr ponúka pohľad na významné slovenské hrady a zámky. Všetci, ktorí sa boja výšok a chcú Slovensko vidieť zhora, môžu navštíviť Podolie medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies