Bývalý šéf Audi sa priznal k podvodom v emisnej kauze

NETKY.SK • 16 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Bývalý šéf Audi sa priznal k podvodom v emisnej kauze

MNÍCHOV - Bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler v utorok priznal vinu v emisnom škandále výmenou za podmienečný trest a pokutu vo výške 1,1 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Bývalý šéf automobilky, ktorá je jednou z divízií koncernu Volkswagen, bol obvinený v roku 2020 z účasti na emisnom škandále, ktorý vypukol koncom roka 2015. V septembri toho roka americký Úrad na ochranu životného prostredia obvinil Volkswagen, že do áut s dieselovým motorom inštaloval softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Autá tak v bežnej premávke výrazne prekračovali limity stanovené v zákone na ochranu ovzdušia. Stadler pôvodne vinu odmietal. Začiatkom mája ale oznámil, že je pripravený priznať spoluzodpovednosť.

 

Vďaka priznaniu a súhlasu so zaplatením pokuty 1,1 milióna eur dostal podmienečný trest a vyhol sa tak väzeniu, ktoré mu hrozilo na 1,5 až dva roky. Stadler podľa súdu manipulácie neinicioval. Umožnil však, aby až do začiatku roka 2018 pokračovali predaje áut s nainštalovaným softvérom, ktorý mohol skresľovať hodnoty produkovaných emisií. Vo vyhlásení, s ktorým oboznámil súd jeho právny zástupca, bývalý šéf Audi tieto skutočnosti potvrdil a priznal osobné pochybenie. S dohodou už súhlasila aj prokuratúra. Vynesenie rozsudku v procese, ktorý trvá už viac ako dva a pol roka, je naplánované na jún. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies