Možnosti sú vždy len dve

NETKY.SK • 11 August 2020, 06:48 • 2 min
Možnosti sú vždy len dve

Svet je vraj nesmierne zhovievavý a je aj dosť široký. V jeho šírke sa rozprestiera nekonečne dlhý jedálny lístok, z ktorého si človek deň za dňom pomaly objednáva sústo za sústom.

slovakia

left justify in out

Áno alebo nie
Traduje sa, že jednou z príčin, prečo sa život javí tak zložito, je aj zodpovednosť dať prednosť iba jednej zo zoznamu možností. Nie je vôbec jednoduché rozhodnúť sa, kadiaľ ísť, čo robiť alebo nerobiť a kam sa zahľadieť.


Verím však v celkom iný svet a všímam si, že možnosti sú vždy len dve. Buď áno, alebo nie. Iste, dá sa polemizovať, že existuje aj možnosť neviem, ale to nie je skutočná voľba. Neviem v sebe nezahŕňa rozhodnutie. Kým sa nevie, nerobí sa nič. Áno alebo nie v sebe, naopak, nesie prísľub akcie.

 

img


Sobáš sa predsa neuzatvára odpoveďou neviem, ani kúpa sa neuskutočňuje neurčito.
Nie, na zemi neleží nijaká hŕba možností, z ktorých sa dá vyhrabať jedna správna. Nedá sa neustále vracať a hľadať znovu a zas, akoby bolo žitie náhodnou hrou, v ktorej víťazí ten, čo vytiahne pravý a výherný žreb.


Život a smrť
Najväčší pozor by sa malo dávať, ak sa myslí na život ako taký. Dá sa ho prežiť iba dvoma spôsobmi - životom alebo smrťou.


Smrť pritom nemusí byť fyzická a v prípade, o ktorom píšem, ani neberiem do úvahy telesné zomieranie. Pravdou je, že sem a tam sa premáva aj tisíc živých mŕtvol, ktoré sa dobrovoľne uzniesli na tom, že pochovajú všetko dobré, čo by sa im po chodníku priplietlo do výhľadu. Chodiaca mŕtvola je človek, ktorý prežíva lipnutím na minulosti.

 

img


Je to ten, ktorý stanovený čas dňa márni hnevom.

Je to taký človek, ktorý odmieta šťastie zo strachu z prípadného nešťastia.
Je to ten, čo neverí.


Ježiš a jeho kázeň
Ježiš v rámci služby, ktorú vykonal pred ukrižovaním, predniesol viaceré príhovory nasmerované k počúvajúcemu zástupu. Azda najslávnejšia kázeň je rozsiahla, obsahuje ponaučenia o tom, ako sa má správne modliť, pôstiť, o pokryteckom poukazovaní na nedostatok iného, o tom, čo je najdôležitejšie a pripomenul v nej aj dvojakú voľbu. Ježiš poukázal na existenciu iba dvoch ciest.


Jedna je široká, a hoci by sa mohlo zdať, že sa na nej nachádza tá najpestrejšia pestrofarebnosť, a že je vydláždená šťastím, väčší omyl by snáď ani vzniknúť nemohol. Má veľa zákrut, dá sa po nej pohybovať bez pocitu stiesnenosti a má stále ďalšie a ďalšie dobrodružstvo. Jej koniec je ale úplná a nezvratná záhuba.

 

img


Druhá cesta je úzka, a zrejme aj preto nepôsobí na pohľad tak atraktívne. Občas je ťažké po nej kráčať a neuchýliť sa z nej, jej koniec je však viac ako hodný akejkoľvek námahy. Vedie totiž k životu a nie k hocijakému, na konci číha život večný.


Ako sa po úzkej ceste dá pohybovať a žiť zmysluplne?
Odpovedal na to Ježiš, keď prehlásil: "Ja som cesta, pravda aj život."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies