Rusko odmietlo spolupracovať s USA pri vypustení stanice na Venušu

NETKY.SK • 16 September 2020, 10:39 • 2 min
Rusko odmietlo spolupracovať s USA pri vypustení stanice na Venušu

MOSKVA – Roscosmos odmietol uzavrieť partnerstvo s USA pri spustení medziplanetárnej stanice Venera-D. Uviedol to Alexander Bloshenko, výkonný riaditeľ pre sľubné programy a vedu štátnej korporácie.

slovakia

left justify in out

„Padlo rozhodnutie realizovať predtým plánovanú misiu Venera-D, ktorá obsahuje pristávacie a orbitálne moduly, ako nezávislý národný projekt bez rozsiahleho zapojenia medzinárodnej spolupráce,“ uvádza na webovej stránke Roscosmosu.

 

Ruská akadémia vied uviedla, že americkí kolegovia sa budú môcť misie zúčastniť, nie však ako rovnocenný partner.

 

 

„Už to nie je projekt, ktorý závisí od želania druhej strany. Je potvrdené, že to urobíme bez ohľadu na to, či s niekým budeme kamaráti alebo nie," povedal pre RIA Novosti riaditeľ Ústavu kozmického výskumu Ruskej akadémie vied Anatolij Petrukovič.

 

Najbližšia misia na Venušu je naplánovaná na roky 2027-2029. Ústav kozmického výskumu potvrdil, že Rusko je schopné nezávisle financovať let bližšie k roku 2030. Plánovalo sa, že pôjde o spoločný rusko-americký projekt, ale šéf Roscosmosu Dmitrij Rogozin pre agentúru RIA Novosti povedal, že by uprednostnil, aby to bol národný projekt.

 

 

Je známe, že vedci požadovali na realizáciu ruskej časti na ďalších desať rokov viac ako 17 miliárd rubľov, americká časť sa odhadovala na zhruba rovnakú sumu, ale peniaze ešte neboli pridelené. V rámci projektu budú musieť odborníci študovať vzorky pôdy a atmosféry, ako aj skúmať povahu evolučných procesov Venuše. Planéta údajne utrpela klimatickú katastrofu spojenú so skleníkovým efektom.

 

Nedávno vedci na univerzite v Massachusetts a Cardiffe objavili v atmosfére Venuše fosfín, ktorý môže byť biologického pôvodu. Vyrábajú ho mikroorganizmy, ktoré nepoužívajú kyslík na dýchanie.

 

 

Prečítajte si aj o spore vedcov o novom objave z atmosféry Venuše.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona