Sloboda tlače predstavuje základný pilier demokracie

NETKY.SK • 1 Máj 2019, 09:58 • 2 min
Sloboda tlače predstavuje  základný pilier demokracie

New York- Sloboda tlače predstavuje základný kameň demokratických spoločností. Každý štát, každý národ silnie vďaka informáciám, diskusiám a konfrontácii rozličných názorov. Je viac ako dôležité udržiavať rovnováhu medzi informáciami.

slovakia

left justify in out

V čase, keď sa rozširujú prejavy podkopávajúce dôveru v médiá a v novinársku prácu a ich legitimitu, je mimoriadne dôležité zaručiť slobodu názorov prostredníctvom slobodnej výmeny myšlienok a informácií založených na overených faktoch. V posolstve k Svetovému dňu slobody tlače, ktorý pripadá na 3. mája, to povedala generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová.

 


 Ivan Krastev sa v minulosti vyjadril na tému medií a politiky jasne:  „V politike vedieť všetko znamená poznať rôzne veci, čo znamená, že presvedčiva vláda zverejňuje informácie, ktoré nemusia znamenať, že ľudia sa niečo dozvedia alebo priučia danému problému. Naopak, akonáhle sú vládne informácie určené na to, aby boli okamžite prístupné pre každého ich  hodnota  klesá a môzu byť využité ako nástroj manipulácie  “

 

img

 

"Médiá za demokraciu: žurnalistika a voľby v čase dezinformácií" - taká je hlavná téma osláv 26. ročníka Svetového dňa slobody tlače sa v roku 2019. Tohtoročné oslavy Svetového dňa slobody tlače pripravili UNESCO a Africká únia (AÚ) a miestom osláv sa stala metropola Etiópie a sídlo AÚ Addis Abeba.

 

V nej sa v dňoch 1.-3. v mája uskutoční hlavné podujatie - medzinárodná konferencia na hlavnú tému, do ktorej je zahrnutá aj problematika súčasných výziev. Ako ďalej uviedlo UNESCO, sem patria aj výzvy ako konfrontácie, ktorým sú vystavené médiá počas volieb, ale aj potenciál médií pri podpore mierového procesu či zmierenia. Popri medzinárodnej konferencii v Addis Abebe sa vo viacerých krajinách sveta uskutočnia rôzne podujatia na tému "Médiá v čase volieb a za demokraciu". Podľa UNESCO myšlienku obrany médií možno podporiť aj prostredníctvom dvoch hashtagov: #PressFreedomDay a #PressFreedom.

 

img

 

V rámci osláv v Addis Abebe Audrey Azoulayová udelí Svetovú cenu slobody tlače UNESCO/Cenu Guillerma Cana. Tradične sa odovzdáva novinárovi, ktorý výrazným spôsobom prispel k obhajobe slobody slova. V tomto roku bola udelená dvom novinárom agentúry Reuters odsúdeným v Mjanmarsku na sedem rokov väzenia.

Pripomenúť základné princípy slobody tlače, hodnotiť jej úroveň, brániť médiá pred útokmi na ich nezávislosť a v neposlednom rade spomenúť si aj na novinárov, ktorí prišli o život pri plnení si svojich povinností - to umožňuje Svetový deň slobody tlače. Tento deň podľa OSN sa má osobitne týkať bezpečnosti novinárov, odstraňovania beztrestnosti za zločiny spáchané proti slobode tlače, ďalej bezpečnosti a otvorenosti internetu ako podmienky pre bezpečnosť na počítačovej sieti.

 

img

 

Valné zhromaždenie OSN 20. decembra 1993 v rezolúcii 48/432 vyhlásilo 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Generálna konferencia UNESCO na svojom 26. zhromaždení v roku 1991 schválila Deklaráciu z Windhoeku, ako aj rezolúciu o Podpore slobody tlače vo svete. Generálna konferencia sa potom obrátila na VZ OSN so žiadosťou, aby vyhlásilo 3. máj za Svetový deň slobody tlače. V namíbijskom Windhoeku sa od 29. apríla do 3. mája 1991 konal Seminár pre rozvoj nezávislej pluralistickej africkej tlače spoločne s UNESCO. Účastníci seminára prijali Deklaráciu z Windhoeku.

 

 

Zaujímavosťou je, že medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojom každoročnom rebríčku slobody tlače upozornila na problém  nenávisti voči novinárom, ktoré vytvárajú  autoritatívni lídri po celom svete, sa čoraz častejšie zvrhávajú do násilia. Na Slovensku bol toho jasným príkladom  vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018.Slovenskej republike patrí v aktuálnom vydaní indexu 35. miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies