Škandál spoločnosti IKEA France! Sledovalo vedenie zamestnancov a zákazníkov?

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 8:6 • 2 min
Škandál spoločnosti IKEA France! Sledovalo vedenie  zamestnancov a zákazníkov?

PARÍŽ - Francúzska pobočka spoločnosti IKEA a niekoľkí jej bývalí vedúci pracovníci čelia obvineniu z nelegálneho sledovania zamestnancov a zákazníkov.

slovakia

left justify in out

Odborová organizácia v roku 2012 nahlásila túto švédsku firmu zameriavajúcu sa na predaj, a výrobu nábytku a bytových doplnkov francúzskym orgánom a obvinila ju zo zhromažďovania osobných údajov podvodnými spôsobmi. Organizácia tvrdila, že Ikea France zaplatila za získanie prístupu k policajným spisom, ktoré obsahovali informácie o mnohých jednotlivcoch, najmä o odborových aktivistoch a zákazníkoch, ktorí boli v sporoch so spoločnosťou IKEA.

 

img

 

V pondelok prebehol súdny proces

Právnici IKEA France pred súdom vo Versailles popreli akúkoľvek špionáž. Zamestnanec IKEA a odborový aktivista Hocine Redouane na súde uviedol, že spoločnosť ho mylne podozrievala z toho, že je bankový lupič, pretože jej vyšetrovací systém našiel v trestnom registri záznamy týkajúce sa zlodeja s rovnakým menom. Ďalšie obvinenie tvrdilo, že spoločnosť skúmala register trestov iného zamestnanca, aby zistila, ako mohol pracovník s nízkym príjmom vlastniť automobil značky BMW.

 

img

 

 

Bývalý vedúci oddelenia riadenia rizík v IKEA France Jean-Francois Paris pred súdom priznal, že na takéto  praktiky bolo ročne vyčlenených 530 až 630-tisíc Eur. Pred súd sa postavia aj niekdajší riaditelia IKEA France Jean-Louis Baillot a Stefan Vanoverbeke, bývalý finančný riaditeľ Dariusz Rychert, ako aj manažéri obchodov a policajti. V prípade dokázania viny hrozia dvom bývalým generálnym riaditeľom tresty až 10 rokov väzenia a pokuty vo výške 750-tisíc Eur. IKEA môže dostať maximálny finančný trest vo výške 3,75 milióna Eur. Súd by mal trvať do 2. apríla.

 

Mohlo by vás zaujímať: Exprezident Sarkozy sa opäť postavil pred súd, čelí obvineniam z nelegálneho financovania kampane

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona