Telo zosnulého exprezidenta Péreza priviezli z USA na pochovanie

NETKY.SK • 5 Október 2011, 18:28 • 2 min
Telo zosnulého exprezidenta Péreza priviezli z USA na pochovanie

Telo zosnulého exprezidenta Péreza priviezli z USA na pochovanie - Politika Pozostatky bývalého venezuelského prezidenta Carlosa Andrésa Péreza v utorok previezli do vlasti, deväť mesiacov potom, ako zomrel v exile v americkom Miami. Nabalzamované telo bý

slovakia

left justify in out

img

Pozostatky bývalého venezuelského prezidenta Carlosa Andrésa Péreza v utorok previezli do vlasti, deväť mesiacov potom, ako zomrel v exile v americkom Miami.
Nabalzamované telo bývalého venezuelského lídra dopravilo lietadlo do Caracasu. Smútočná omša a pohreb sa budú konať vo štvrtok.
Neplánuje sa pritom žiadna forma štátneho pohrebu, ani súčinnosť venezuelskej vlády, uviedla tlačová agentúra AP.
Pérez bol na čele štátu v rokoch 1974-79 a 1989-93, pričom prežil dva neúspešné pokusy o prevrat - jeden z nich viedol súčasný prezident krajiny Hugo Chávez. Venezuelu opustil v roku 2000, keď mu hrozilo uväznenie pre obvinenia z korupcie. Zomrel 25. decembra 2010 vo veku 88 rokov. 
Jeho telo bolo po smrti umiestnené v márnici v Miami a následne v dočasnom mauzóleu na Floride. Medzitým sa o miesto pochovania sporili exprezidentova manželka Blanca, s ktorou sa rozišiel koncom 60. rokov, a jeho dlhoročná partnerka Cecilia Matosová. Tá tvrdila, že Pérez opakovane deklaroval, že sa do rodnej krajiny nevráti, dokiaľ bude prezidentom jeho politický nepriateľ Chávez. 
Po mesiacoch vyjednávaní sa spor podarilo urovnať až v auguste.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies