REPORTÁŽ Ako sa zbaviť plesní na nohách?

NETKY.SK • 11 Jún 2022, 10:00 • 2 min
REPORTÁŽ Ako sa zbaviť plesní na nohách?

BRATISLAVA - V nastávajúcom letnom období odhaľujeme svoje nohy pri bazénoch či na kúpaliskách. Neraz sú však nechty na nich čierne, drolivé, neestetické, jednocuho napadnuté plesňou.

slovakia

left justify in out

 

Mykóza či plesňové ochorenie  je súhrnné  medicínske označenie pre ochorenie hubami, plesňami a kvasinkami. Delí sa na celkové a miestne. Kožná alebo slizničná mykóza je veľmi častá predovšetkým u diabetikov. Jej šíreniu napomáha najmä nedostatočná hygiena, zaparenie a  nákaza v bazénoch. 

 

Podľa slov dermatovenerologičky, profesorky Danky Švecovej, trpí každý tretí človek mykotickými ochoreniami, teda plesňou na nohách či rukách. Prejavuje sa silným svrbením, najskôr medzi prstami na nohách, neskôr môžu byť postihnuté aj celé plôšky nôh, prípadne rúk.

 

img

 

„Takéto ochorenie stigmatizuje človeka, ten častokrát ani nechodí na verejnosť a má problém nadviazať sociálny kontakt,“ hovorí odborníčka. ,,Jeho liečenie a úplné vyliečenie je možné, vyžaduje však pacientovu disciplinovanosť,´´ dodáva.

 

Plesňové ochorenia v rozvinutom štádiu zväčša liečime kombináciou liekov s obsahom flukonazolu, či ketokonazolu spolu s užívaním mastí a zvýšenou hygienou. 

 

img

 

Na klinike Esthetics v Bratislave, ako aj na niektorých ďalších klinikách, používajú na liečbu aj lasery. Vrchná sestra, Mgr. Marek Sýkora dodáva, „že liečba je potrebná aspoň trikrát, aby sa zničila mykóza v celej dĺžke nechta.“

 

Toto ochorenie, pokiaľ sa včas nelieči, postihuje aj nechty, ktoré sa drolia, sú neestetické a takýto človek predstavuje vážne riziko nákazy aj pre ostatných.

 

 Ako sa plesne prenášajú? Ako sa ich zbaviť a aká je prevencia? Všetko sa dozviete z našich rozhovorov so spomínanými odborníkmi. 

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Keď nás zrádza srdce, je tu pomoc. Už aj cez palec!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies