BRATISLAVA - Z tekvice sa dajú pripraviť chutné jedla, ktoré uspokoja chuťové bunky a výrazne podporia naše zdravie. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Plnená tekvica
Ak ste zozbierali veľkú úrodu tekvíc, tak práve čítate tie správne recepty pre vašu inšpiráciu.
Suroviny pre 4 osoby:
1 väčšiu tekvicu Hokkaidó, 4 rožky, 2 vajíčka, 200 g slaniny, 2 klobásy, 1 malé maslo, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, majoránku, vegetu, soľ, mleté čierne korenie, 100 g syra na strúhanie
Príprava receptu:
Tekvicu umyjeme, vrch odrežeme a vnútro vydlabeme. Na panvici opražíme nakrájanú slaninu, cibuľu a klobásy. Rožky pokrájame na kocky, pridáme opečenú zmes z panvice, vajíčka, rozpustené maslo, soľ, mleté korenie, majoránku, vegetu a petržlenovú vňať. Premiešame a naplníme tekvicu. Zabalíme ju do alobalu a pečieme asi 1 hodinu pri 200°C. Potom alobal odstránime a dopečieme. Podávame posypané strúhaným syrom a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 120 minút
UTOROK 11.10.2016
Krémová tekvicová polievka
Jedlá z tekvice sú ľahko stráviteľné, ich konzumácia sa doporučuje pri redukčnej a diabetickej diéte.
Suroviny pre 4 osoby:
1 tekvicu Hokkaidó, 1 cibuľu, 1 PL vegety, 1 ČL soli, balzamikový ocot, 1 strúčik cesnaku, smotanu na varenie
Príprava receptu:
Tekvicu umyjeme, odrežeme stopku a spolu aj so šupkou pokrájame na kocky. Na rozpálený olej dáme na hrubo nakrájanú cibuľu, speníme, pridáme tekvicu, cesnak, soľ, vegetu, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Rozmixujeme, prilejeme smotanu a prevaríme. Podávame s krutónmi a pokvapkanú balzamikovým octom.
Čas prípravy: 60 minút
Alebo sa nechajte inšpirovať nasledujúcim videom.
STREDA 12.10.2016
Fašírky z tekvice
Tekvice majú mnoho tvarov a farieb, no po prekrojení sú takmer rovnaké. Nemusia však vždy skončiť v polievke. Pripravte z nej tieto chutné fašírky.
Suroviny pre 4 osoby:
300 g tekvice, 400 g mletého mäsa, 1 vajíčko, 4 ČL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 200 ml smotany, 2 PL maizeny, strúhanku,
Príprava receptu:
Tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a nastrúhame. Pridáme mäso, vajíčko, 1 ČL horčice, soľ, korenie a strúhanky toľko, aby sa dali tvarovať fašírky. Z oboch strán ich vypražíme na oleji. Do výpeku vlejeme smotanu, nasypeme maizenu, horčicu a necháme prevrieť. Fašírky podávame s varenými zemiakmi preliate omáčkou a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 60 minút
ŠTVRTOK 13.10.2016
Zapekaná tekvica so syrom
Hoci si to mnohí ľudia nemyslia, tekvica je dar prírody. Podporí naše zdravie, uspokojí chuťové bunky.
Suroviny pre 4 osoby:
800 g tekvice, 200 g hladkej múky, 3 vajíčka, 2 dcl mlieka, 1 kyslú smotanu, 150 g nastrúhaného syra, olej na vyprážanie, soľ,
Príprava receptu:
Tekvicu očistíme, pokrájame na plátky a osolíme. Z múky, vajec, mlieka, 1 PL oleja a trošku soli si pripravíme cestíčko, v ktorom tekvicu obalíme a vypražíme na oleji. Potom tekvicu uložíme na plech, posypeme syrom, zalejeme smotanou a zapečieme. Podávame s varenými zemiakmi.
Čas prípravy: 60 minút
PIATOK 14.10.2016
Pečené tekvicové jadierka
Jadierka tekvíc sú bohaté na vitamíny, minerálne látky a zdravé oleje. Určite si jeseň bez nich nedokážete ani predstaviť.
Z tekvice, ktorú sme dostali, kúpili, alebo sami vypestovali vyberieme jadierka, odstránime dužinu a prepláchneme ich slanou vodou. Plech potrieme masťou, rozložíme jadierka a posypeme soľou. Na ½ kg jadierok dáme asi 3PL soli. Pečieme pri 100°C 2-4 hodiny, záleží od veľkosti jadierok.
Máte chuť na tekvicové jadierka s netradičnou príchuťou? Inšpirujte sa nasledovným videom a vychutnajte si ich na deväť spôsobov:
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies