OSN nebude vyšetrovať prvky rasizmu a policajného násilia páchaného v USA

NETKY.SK • 19 Jún 2020, 19:56 • 2 min
OSN nebude vyšetrovať prvky rasizmu a policajného násilia páchaného v USA

ŽENEVA - Rada OSN pre ľudské práva sa v dnešných hodinách rozhodla neprijať návrh začať vyšetrovanie rasizmu a policajného násilia v Spojených štátoch. Poverila len vysokú komisárku OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovú, aby o celej problematike vypracovala správu.

slovakia

left justify in out

Bol by to prelom 

Návrh na začatie vyšetrovania predložili africké krajiny. Ak by bol prijatý v predloženej podobe, išlo by o prvé vyšetrovanie podozrenia z porušovania ľudských práv v niektorej z krajín Západu.

 

"Len" preskúmanie 

Členovia Rady napokon rozhodli len o tom, že problematiku systémového rasizmu a porušovania ľudských práv zo strany polície preskúma komisárka Bacheletová a svoje zistenia predloží vo forme správy.

 

img

 

Násilie na občanoch afrického pôvodu

Komisárka by sa podľa upraveného textu rezolúcie, ktorú 47-členná Rada prijala konsenzom, mala osobitne zamerať na prípady, pri ktorých prišli o život osoby "afrického" pôvodu. V texte sa konkrétne spomína nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zahynul pri policajnom zásahu v Minneapolise, väčšina ostatných zmienok o USA však z rezolúcie vypadla.

 

img

 

Členom už nie sú, ale tlak vyvíjajú

Spojené štáty sa v roku 2018 členstva v Rade OSN pre ľudské práva vzdali. Teraz však vyvíjali silný diplomatický tlak na členov tohto orgánu, aby neschválili rezolúciu v pôvodne predloženom znení, ktoré počítalo so začatím vyšetrovania. Smrť Georgea Floyda z 25. mája spustila vlnu protestov proti rasizmu a policajnému násiliu naprič celými Spojenými štátmi.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies