Česko žiada o humanitárnu pomoc! Všetkých lekárov vyzvalo, aby sa vrátili zo zahraničia domov a pomohli prekonať pandémiu

NETKY.SK • 19 Október 2020, 14:56 • 2 min
Česko žiada o humanitárnu pomoc! Všetkých lekárov vyzvalo, aby sa vrátili zo zahraničia domov a pomohli prekonať pandémiu

PRAHA – V Českej republike sa situácia okolo pandémie vymkla spod kontroly. V priebehu nedele v krajine pribudlo 5 059 nových potvrdených prípadov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že počet potvrdených prípadov klesol oproti iným dňom, ide o nový nedeľný rekord. Informoval o tom portál TN.cz. Počet aktívnych prípadov pritom v posledných týždňoch prekročil 100 tisícovú hranicu, pričom Česko je aktuálne druhou najviac zasiahnutou krajinou na svete. Horšie je na tom už len Andorra.

 

Počas tohto víkendu pribudol aj prvý pozitívny člen vlády, koronavírus potvrdili ministrovi pôdohospodárstva Miroslavovi Tomani z ČSSD. Ten sa mal v priebehu minulého týždňa stretol aj s českou hlavou štátu Milošom Zemanom. Ten by však podľa slov jeho hovorcu nemal byť v ohrození.

 

 

Medzi najviac zasiahnuté okresy patrí Plzeň, Zlínsko, Uherské Hradiště. V krajine doposiaľ koronavírusu podľahlo 1 422 ľudí. V dôsledku pribúdajúceho početu nakazených vláda postupne sprísňuje opatrenia, aby zabránila ďalšiemu šíreniu koronavírusu, pričom nevylúčila ani úplný lockdown

 

Situácia v nemocniciach je kritická

Akútna je však situácia v nemocniciach pretože v nich začína chýbať zdravotnícky personál. Lekárska komora preto žiada všetkých lekárov, ktorí sa nachádzajú v zahraničí, aby sa vrátili domov a pomohli zvládnuť druhú vlnu pandémie. Ako uviedol portál TV.cz, na výzvu zatiaľ reagovalo 16 ľudí.

 

"Situácia je skutočne vážna, a preto sa ako prezident Českej lekárskej komory týmto obraciam na všetkých lekárov a lekárky, ktorí v uplynulých rokoch odišli pracovať do zahraničia a majú potrebnú kvalifikáciu a skúsenosti, aby sa, teda pokiaľ to ich pracovná a rodinná situácia dovolí, aspoň na čas vrátili domov a pomohli svojim bývalým kolegom v našich nemocniciach," vyzval prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek. 

 

img

 

Dodal, že najviac im v nemocniciach chýbajú anesteziológovia a lekári špecializovaní na poskytovanie intenzívnej starostlivosti. "Nemám prehľad ku koľkým lekárom pracujúcich v zahraničí sa tento email dostane do ruky. Preto si dovoľujem požiadať každého z vás, aby ste o tejto výzve a prosbe informovali svojich kamarátov, ktorí pracujú v zahraničí a mohli by nám pomôcť. Nemocnice určite uvítajú aj pomoc od kvalifikovaných zdravotných sestier," doplnil Kubek s tým, že zdravotníci, ktorí sú ochotní pomôcť, môžu kontaktovať české nemocnice. 


Český hasičský záchranný zbor zasa prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že cez operačné stredisko svojho generálneho riaditeľstva odoslali prostredníctvom celoeurópskeho systému CECIS (Spoločný komunikačný a informačný systém pre prípady mimoriadnych udalostí) žiadosť Českej republiky "o poskytnutie materiálnej humanitárnej pomoci v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19. Ide o pľúcne ventilátory a prístroje na podporu pľúcnych funkcií".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies