Tekvica

NETKY.SK • 25 Október 2015, 17:00 • 2 min
Tekvica

BRATISLAVA - Tekvica je skvelá potravina. Dá sa z nej pripraviť množstvo výborných jedál bez zdĺhavej a náročnej prípravy.

slovakia

left justify in out

Je veľa druhov tekvíc od maličkých až po obrovské, ktorých plody vážia okolo 25 kilogramov. Na území Slovenska sa pestujú štyri druhy – tekvica obyčajná, veľkoplodná (sem patrí aj obľúbená Hokkaido), figolistá a muškátová. 

 

Medzi odrody tekvice obyčajnej patrí aj patizón a cuketa.

 

Dužina je bohatá na vodu, vitamín C a beta-karotén, ktorý má schopnosť premeniť sa v organizme na vitamín A. 

 

Má i vysoký obsah minerálov ako je meď, železo, horčík a draslík. 

 

Na internete nájdete mnoho raw receptov na tekvicový koláč, krém, či tekvicové wrapy. K chutným patrí aj polievka z tekvice vymixovanej výkonným mixérom. Ak chcete tekvicu spracovať a jesť ju neskôr, mrazenie sa neodporúča. Obsahuje veľa vody a po rozmrazení sa spolu  s ňou odplavia chuť aj živiny .

 

Môžete ňou nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo pripraviť ako zdravý hlavný chod.

 

Jadierka tekvice môžete jesť samostatne (hrsť dvakrát denne), ale perfektne sa hodia aj do zeleninových šalátov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies