BRATISLAVA - Tekvica je skvelá potravina. Dá sa z nej pripraviť množstvo výborných jedál bez zdĺhavej a náročnej prípravy.
Je veľa druhov tekvíc od maličkých až po obrovské, ktorých plody vážia okolo 25 kilogramov. Na území Slovenska sa pestujú štyri druhy – tekvica obyčajná, veľkoplodná (sem patrí aj obľúbená Hokkaido), figolistá a muškátová.
Medzi odrody tekvice obyčajnej patrí aj patizón a cuketa.
Dužina je bohatá na vodu, vitamín C a beta-karotén, ktorý má schopnosť premeniť sa v organizme na vitamín A.
Má i vysoký obsah minerálov ako je meď, železo, horčík a draslík.
Na internete nájdete mnoho raw receptov na tekvicový koláč, krém, či tekvicové wrapy. K chutným patrí aj polievka z tekvice vymixovanej výkonným mixérom. Ak chcete tekvicu spracovať a jesť ju neskôr, mrazenie sa neodporúča. Obsahuje veľa vody a po rozmrazení sa spolu s ňou odplavia chuť aj živiny .
Môžete ňou nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo pripraviť ako zdravý hlavný chod.
Jadierka tekvice môžete jesť samostatne (hrsť dvakrát denne), ale perfektne sa hodia aj do zeleninových šalátov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies