Vedci tvrdia, že objavili najvyšší strom na svete

NETKY.SK • 6 Apríl 2019, 07:49 • 2 min
Vedci tvrdia, že objavili najvyšší strom na svete

LONDÝN - Stromy sú pre život na našej planéte nevyhnutne dôležité. A existujú medzi nimi skutočné rarity a krásy o ktorých ste možno ani len netušili. Koľko meral najvyšší strom, aký ste kedy videli?

slovakia

left justify in out

Britskí a malajzijskí vedci tvrdia, že objavili najvyšší tropický strom na svete s výškou viacej než 100 metrov. Tím vedcov z Nottinghamskej univerzity si všimol strom druhu žltý meranti v dažďovom pralese na ostrove Borneo minulý rok, informovala v piatok stanica BBC.

 

Vedci z Oxfordskej univerzity následne spravili jeho trojrozmerné skeny a jeho výšku potvrdili meraním prostredníctvom dronov. Strom sa nachádza v chránenej oblasti Danum Valley v malajzijskej časti Bornea. Rekordný strom dostal pomenovanie Menara, čo v malajskom jazyku znamená veža.

 

obrazok

 

Miestny lezec, ktorý sa na strom vyšplhal s meracou páskou, uviedol, že išlo o "hrozivý a veterný" výstup. "Úprimne, výhľad z vrcholca bol neuveriteľný. Neviem, ako to inak opísať - bolo to úžasné," dodal.

 

Doreen Boydová z Nottinghamskej univerzity uviedla, že daný objav je kľúčový. "Tieto stromy dosahujú výšky, aké sme nikdy nepredpokladali. Budú tu však aj ďalšie vysoké stromy, ktoré ešte neboli objavené," povedala.

 

obrazok

 

Alexander Shenkin z Oxfordskej univerzity spresnil, že po tom, ako sa dozvedel o objave tímu z Nottinghamskej univerzity, jeho tím podnikol k stromu Menara vyčerpávajúcu trojhodinovú pešiu túru.

 

"Už som videl mnoho vysokých stromov, ale keď som prišiel k tomuto gigantovi, uvedomil som si, že s niečím takým som sa ešte nestretol," vyhlásil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies