Máte radi seriály z lekárskeho prostredia? Tu je šesť dôvodov, prečo by ste si mali pozrieť práve tento!

NETKY.SK • 17 Máj 2023, 10:00 • 2 min
Máte radi seriály z lekárskeho prostredia? Tu je šesť dôvodov, prečo by ste si mali pozrieť práve tento!

Nemôžeme vedieť všetko, lebo kým sme nechodili vo všetkých topánkach, ani len netušíme, aké je to byť, napríklad, takým lekárom. S čím sa pasuje, z čoho sa teší, o čom premýšľa, keď sa mu nepodarí zachrániť pacienta, či veľa plače alebo je už imúnny, či sa v nemocnici klebetí, veď to poznáte, my, obyčajní smrteľníci, čo nie sme medici, si to tak predstavujeme, že to tam šumí vravou a všelijakou neplechou, ale naisto to vedieť nemôžeme.

slovakia

left justify in out

A preto je dobré, že aspoň v seriáli čo-to pochopíme, aj keď, áno, nie sme naivní a uvedomujeme si, že je tam veľa prikrášleného a zdramatizovaného. Alebo žeby nie?

 

V každom prípade vám teraz niečo poviem o seriáli Chirurgovia, ktorý začal medzi divákmi žiť od roku 2005 a nezomrel dodnes, čo tiež o niečom svedčí.

 

 

O seriáli

 

Najprv si teda objasnime, o čom to celé je, keď už vás chcem nalákať na pozeranie. V hlavnej úlohe sa predstavuje Meredith Grey, mladá žena, ktorá ako stážistka prichádza do nemocnice, budovať si kariéru chirurga. Hneď na začiatku vidíme, že hoci sa bude snažiť, aby dala dokopy iných, jej život je, takpovediac, v troskách. Má matku, kedysi preslávenú lekárku, neskôr však zničenú Alzheimerom, ktorá ju nikdy nepochválila, naopak, vždy jej len spôsobila bolesť.

 

No a ľúbostné aféry, tie má Meredith skutočne zapletené. Než nastúpila do práce, bývala prelietavá, neviazala sa, sem-tam sa iba zbližovala s alkoholom, ale večer pred vstupom do nemocnice sa v bare s niekým zoznámi. Ona je nejaká sklesnutá aj on, ona si vypila a aj on, až nakoniec, ale čo vám budem vysvetľovať, iste to chápete.

 

Možno by z toho bola zabudnuteľná chyba, ibaže vysvitne, že onen muž je vynikajúci neurochirurg, ktorý, ako inak, má zamestnanie na rovnakom mieste ako ona a dráma sa môže začať.

 

img

 

Šesť dôvodov

 

Keď už poznáme zápletku, hoci, prirodzene, nie úplne, dávam do pozornosti príčiny, prečo by vás práve seriál Chirurgovia mal zaujať.

 

Po prvé, vidíte v ňom, ako pacienti zúfalo túžia žiť, vidíte čudné úrazy, neuveriteľné choroby a vnímate to fyzické utrpenie. A zrazu si poviete, len tak, že v podstate váš problém nie je problém, lebo ak neležíte pod autom a nezlyhávajú vám orgány, tak je všetko v poriadku.

 

Po druhé, romantický príbeh, ktorý sa vinie seriálom, je skutočne srdcervúci. Meredith ho ľúbi, aj on ju, a predsa im v tom niečo bráni. Máme tu ukážkový príklad, ako nás ľahostajnosť a nevyrovnanosť rodičov ovplyvňujú a ako nás zastavujú, keď chceme mať zmysluplné a najmä zdravé vzťahy. Je to milostný príbeh hodný povšimnutia, to mi teda môžete veriť.

 

Po tretie, v seriáli nájdete snáď všetky emócie, na ktoré si len spomeniete. Smútok, keď niekto zomrie či jeden z hrdinov opäť smúti nad zlomeným srdcom, strach, keď chirurgovia riešia vážny prípad a neraz sa v nebezpečenstve ocitnú aj oni sami a aj smiech, lebo aj keď to znie neuveriteľne, je tam veľa vtipných momentov.

 

img

 

Po štvrté, v príbehu, ktorý sa krúti okolo Meredith, sú zastúpené aj iné, lebo chirurgov je viac a tým vzniká aj priestor na iné deje. Tak napríklad máme jednu ženu, ktorá je prísna a dokáže narobiť riadny krik, ale ako časti ubiehajú, zisťujeme, že je citlivá a láskavá. Alebo taký muž, čo mal nefunkčnú rodinu v detstve, pôsobí tvrdo a nezodpovedne, a aj tak sa z neho vyvinie slušný a čestný človek. Alebo žena, čo rozveseľuje a je vždy optimistická, aj keď by si jej kolegovia želali, aby z tej veselosti trošku ubrala. Alebo tajomstvá ohľadom matky Meredith a jej osudovej lásky. Alebo...

 

Po piate, Chirurgovia majú vždy čím prekvapiť. Keďže je sérií veľa, je jasné, že nie každá postava tam zostane po celý čas, vy ste si ju obľúbili a myslíte si, že keď tam už nebude váš miláčik, nemá zmysel to sledovať ďalej. Avšak prichádzajú nové postavy a emócie sú vždy intenzívne, vždy sa stane niečo, čo ste vôbec, ale vôbec nečakali.

 

Po šieste, v seriáli zvyknú k scénam namixovať naozaj dobrú hudbu, takže máte pocit, že získavate ešte aj hudobný zážitok. Povedzme si úprimne, že taká vhodne zvolená pieseň veľa zmôže a tu sú hudobné lahôdky zvolené naozaj dokonale. Tak len do toho, do skorého sledovania!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies