Ťažba uhlia v Nemecku zanikne

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 16:05 • 2 min
Ťažba uhlia v Nemecku zanikne

FRANKFURT NAD MOHANOM - V Nemecku sa v nasledujúcom roku prestane ťažiť čierne uhlie aj v posledných dvoch šachtách.

slovakia

left justify in out

V minulých dňoch dokončili v bochumskej firme Eickhoff uhoľný kombajn, ktorý bude do konca roka 2018 ťažiť uhlie v bani Prosper firmy Bottrop Kohle. Potom bude možno na predaj, alebo sa dostane do múzea strojárskej techniky.

 

V Nemecku sa zastaví ťažba uhlia aj v šachte Ibbenbüren. Firme Eickhoff sa skončí vyše 150-ročná dodávka nemeckému uhoľnému priemyslu. Zastavenie ťažby uhlia však neprináša koniec rozvoja banského strojárstva v Nemecku.

 

"My nekončíme, včas sme sa pripravili na zmenu,” uviedol zástupca konateľa Združenia nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA) Klaus Stöckmann. V čase, keď klesali objednávky od nemeckých baní, ťažisko podnikania firiem sa postupne presúvalo do Číny, Ruska a Spojených štátov.

 

Združenie VDMA uviedlo, že export jeho členov vzrástol z 84 % v roku 2006 na 92 % v roku 2016. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa hodnota objednávok zvýšila o 39 %. Zahraniční zákazníci chcú nielen kombajny do uhoľných baní, ale aj techniku na ťažbu rúd. Kupujú ich čilské i čínske firmy. Banské koncerny na celom svete investujú do nemeckých strojov a zariadení so zámerom znižovať si výrobné náklady. Ťažba kvalitného uhlia v hlbinných baniach v Nemecku zanikne, ale v krajine sa bude ťažiť hnedé uhlie pre elektrárne povrchovo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies