Tarzan – kráľ džungle – ovládol Nové Zámky

NETKY.SK • 11 Jún 2022, 12:00 • 2 min
Tarzan – kráľ džungle – ovládol Nové Zámky

Kto by nepoznal príbeh chlapca, syna aristokratov Greystokovcov, ktorý ostal sirotou v divokej džungli a ujala sa ho opica, ktorá ho vychovala?

slovakia

left justify in out

Tarzana pozná asi každý, lebo ak aj niekto unikol knižnému spracovaniu, na filmovom plátne a v podobe animovaných filmov, sa  objavil niekoľkokrát. Tvorcov umeleckých diel neustále inšpiruje tento fascinujúci príbeh a každá generácia si s napätím prečíta nielen to, ako sa malý chlapec stal kráľom opíc, ale aj to, ako vďaka láske ku krásnej Jane prichádza do sveta, z ktorého pochádza – do sveta bohatej anglickej smotánky ako lord John Clayton. Napriek vysokej inteligencii a rýchlemu osvojeniu si spôsobov ľudskej spoločnosti, ostáva mladý muž z ľudí sklamaný a vracia sa do svojej milovanej rodnej džungle.

 

img

 

Tentoraz príbeh inšpiroval aj svetoznámeho choreografa, rodáka z Nových Zámkov – Roberta Balogha, ktorý pôsobil v divadle v Olomouci na poste riaditeľa. Tam našiel i hlavného predstaviteľa tanečného predstavenia Tarzan, kráľ džungle – Lukáša Ceneka. Krásnu krehkú Jane si zahrala Emily Joe Smith, tanečnica z Manchestru, ktorá hosťuje rovnako v Olomouci. A prečo práve Tarzan?

 

img

 

„V Olomouci som pôsobil desať rokov a bol som spoluzakladateľom baletného štúdia pre deti,“ začína svoje rozprávanie Robert Balogh. Balet je mojou srdcovou záležitosťou a pretože je trochu na okraji záujmu divákov, rozhodol som sa každý rok vytvoriť baletné predstavenie, kde budú účinkovať deti. Cez deti potom zaujme predstavenie aj rodičov. Neskromne musím povedať, že sa mi to podarilo a kombinácia detí s dospelými je špecifikum, ktoré je zaujímavé aj pre výstavbu deja, pre deti sú dospelí tanečníci veľkou inšpiráciou. Keď účinkujú v predstavení deti, prídu sa pozrieť rodičia, starší súrodenci, starí rodičia, slovom celá rodina chce vidieť, ako ich dieťa nadšene tancuje, a tým sa prebudí záujem o balet, ako sme to mohli vidieť práve teraz v Nových Zámkoch počas premiéry Tarzana.“

 

Robert Balogh sa totiž po skončení pôsobenie na poste riaditeľa divadla v Olomouci vrátil sa do rodných Nových Zámkov, ale  neustále spolupracuje s tamojším divadlom. Tam vytvoril i predstavenie Luskáčik, ktoré malo premiéru pred tromi rokmi a priniesol ho aj do rodných Nových Zámkov.

 

Zapája aj novozámocké deti

 

Ako sme spomenuli, poslaním Roberta Balogha je šíriť ideu, aby si ľudia zamilovali balet, aby mu rozumeli, aby chodili na predstavenia a aby sa deti zapájali do tanečných projektov. Ako  sa teda uskutočnil nácvik Luskáčika i Tarzana, keď hlavnú časť účinkujúcich tvorili tanečníci z Olomouca, ale v diele sa objavili i novozámockí tanečníci?

 

img

 

„V Olomouci som mal špičkový súbor, boli tam tanečníci z celého sveta – z Japonska, z Londýna dokonca šesť tanečníkov, z Nemecka a podobne. Mali sme neskutočnú návštevnosť, ktorá konkurovala Národnému divadlu v Prahe,“ objasňuje situáciu  Róbert Balogh a pokračuje: „V Nových Zámkoch som po návrate hľadal kontakty a natrafil  na miestnu ZUŠ, kde som stretol učiteľku Petru Pilekovú, ktorá sa okamžite chopila mojej myšlienky. Luskáčik je večná story, tak sme po úspechu tohto predstavenia spoločne premýšľali, ako pracovať už s nabudenými deťmi ďalej. Tým, že som pracoval na predstavení Tarzan, kráľ džungle, zapojili sme opäť deti ZUŠ-ky a oplatilo sa. Lukáš Cenek, ktorý tancoval dospelého Tarzana, bol mojím sólistom v Olomouci, a podarilo sa nám prepojiť olomouckú verziu Tarzana s deťmi novozámockej ZUŠ-ky, čím samozrejme vznikol krásny veľkolepý projekt.“  

 

Osud Tarzana

 

Ako sme spomenuli predstavenie bolo veľkolepé, čo s ním ďalej?

 

„Potešil nás úspech, preto pridávame ďalšie predstavenie v Nových Zámkoch už 20. júna 2022 znova v Dome kultúry a verím, že ho opätovne zaplníme,“ netají ambície predstavenia Robert Balogh.

 

img

 

„Žiaľ, na Slovensku je ešte stále záujem o balet nie príliš veľký, tienia ho činohra a opera, ale chystám sa rokovať s divadlami v Nitre a v Komárne, aspoň takto v okolí Nových Zámkov, kde máme aktuálne uskladnené kostýmy. Verím, že sa naň prídu pozrieť a potom nás pozvú, aby sme ho ukázali  divákom aj inde.“

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Vznikol nový muzikál pre deti o recyklácii odpadkov

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies