Taliansky premiér Renzi ponúkol demisiu, prezident ho požiadal o zotrvanie

NETKY.SK • 6 December 2016, 08:31 • 2 min
Taliansky premiér Renzi ponúkol demisiu, prezident ho požiadal o zotrvanie

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi po porážke v referende o ústavných zmenách ponúkol dnes prezidentovi Sergiovi Mattarellovi demisiu. Ten ho však požiadal, aby vládu viedol až do prijatia štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Taliansky premiér sa rozhodol odstúpiť z funkcie po tom, ako voliči odmietli v nedeľnom referende jeho ústavnú reformu. Renzi priznal svoju porážku po zverejnení exit pollov, v ktorých záporné hlasy prevažovali nad kladnými v pomere približne 60:40, a na tlačovej konferencii v noci nadnes uviedol, že podá demisiu.

 

Podľa odstupujúceho premiéra mala ústavná reforma oklieštiť taliansku byrokraciu a zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny.

 

Odstupujúci premiér pred návštevou v prezidentskom paláci viedol ostatné rokovanie svojho kabinetu, na ktorom poďakoval ministrom za spoluprácu v priebehu 1006 dní vo funkcii. "Bolo to tisíc ťažkých, ale pekných dní. Vďaka všetkým! Nech žije Taliansko!," napísal Renzi na margo svojho takmer trojročného pôsobenia na čele vlády na jednej zo sociálnych sietí.

 

 

 

Ak Senát schváli rozpočet za tri dni, Renzi by rezignoval cez víkend

Zatiaľ nevedno, či neúspech v plebiscite o ústavnej reforme, od ktorej Renzi očakával oklieštenie byrokracie a zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny, prinesie i jeho odstúpenie z čela Demokratickej strany. Vedenie tohto subjektu bude rokovať v stredu.

 

Znalci pomerov v Ríme očakávajú, že prezident Mattarella uprednostní po Renziho rezignácii prechodnú vládu odborníkov, ktorá by Taliansko mala viesť až do riadnych parlamentných volieb v priebehu jari 2018. Favoritom na post premiéra je podľa správ z talianskej metropoly minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan.

 

Za nepravdepodobné považujú analytici vypísanie predčasných parlamentných volieb v súlade s požiadavkami opozície, pretože by si to vyžadovalo aj zmenu volebného zákona.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies