Prvá polovica septembra bola slnečná: Aké bude počasie nasledujúce dni?

NETKY.SK • 17 September 2019, 16:30 • 2 min
Prvá polovica septembra bola slnečná: Aké bude počasie nasledujúce dni?

BRATISLAVA - Prvá polovica septembra bola podľa meteorológov pomerne slnečná, väčšina staníc zaznamenala aspoň 100 hodín trvania slnečného svitu.

slovakia

left justify in out

Na niektorých miestach sa tiež objavili veľké teplotné rozdiely. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

 

V Podolínci (okres Stará Ľubovňa) bol napríklad v nedeľu (15. 9.) rozdiel medzi minimálnou a maximálnou teplotou vzduchu viac než 20 stupňov. Podobný teplotný rozdiel zaznamenali aj v Spišských Vlachoch (okres Spišská Nová Ves) a Švedlári (okres Gelnica).

 

Meteorológovia to vysvetľujú špecifickou lokalitou Spiša, kde pri dostatočnom slnečnom svite dochádza cez deň k prehrievaniu zemského povrchu a vzduchu nad ním. Cez noc sa, naopak, vzduch rýchlo ochladí.

 

SHMÚ analyzoval aj vlahu v pôde. Na krajnom východe sa podľa neho začína vyskytovať lokálne až výrazné sucho.

 

Na ostatnom území zatiaľ pôdne sucho nehrozí, väčšinou je vlahy dokonca nadbytok. Z meteorologického hľadiska je extrémne sucho na juhovýchode Slovenska. V Orechovej (okres Sobrance) napríklad za posledných 90 dní chýba 80 milimetrov zrážok.

 

Dorazí výrazné ochladenie

 

Nad severozápadným Ruskom sa počas zajtrajšieho dňa prehĺbi tlaková níž. Jej brázda bude siahať až nad severné Poľsko. Studený front, ktorý sa bude v tejto brázde presúvať ďalej na juh až juhovýchod, by mal počas zajtrajšieho dňa zasiahnuť aj naše územie.

 

Denné minimá by mali dosiahnuť od 0 do +5 °C, teplejšie by malo byť len na juhozápade. 

 

Ochladenie by malo pretrvať až do víkendu. V závere týždňa sa od západu nad naše územie nasunie tlaková výš, po ktorej zadnej strane začne do Európy prúdiť teplejší vzduch od juhu. Informuje imeteo.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies