Súčasné nastavenie dôchodkového stropu je neudržateľné, nereflektuje na zvyšovanie strednej dĺžky života

NETKY.SK • 5 Október 2020, 08:57 • 2 min
Súčasné nastavenie dôchodkového stropu je neudržateľné, nereflektuje na zvyšovanie strednej dĺžky života

BRATISLAVA - Dôchodkový vek na Slovensku by mal opätovne rásť spolu so zvyšovaním strednej dĺžky života.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v dokumente Moderné a úspešné Slovensko, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR. Ide o tzv. zásobník reforiem pre plán obnovy.

 

Zvedenie čiastočných dôchodkov

Keďže stredná dĺžka života v starobe bude v budúcnosti stúpať, pri súčasnom nastavení dôchodkového stropu budú ľudia v penzii oveľa dlhšie obdobie ako dnes, čo automaticky zvýši výdavky na starobné dôchodky.

 

img

 

"Naviazanie dôchodkového veku na rast strednej dĺžky života výrazne zvýši dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému," uvádza sa v materiáli.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovákov čakajú ťažké časy, NBS zverejnila prognózu o vývoji slovenskej ekonomiky


Znížiť tlak na verejné financie by pomohlo zavedenie čiastočných dôchodkov. Tie umožnia postupný odchod ľudí z trhu práce. Čiastočná penzia podľa rezortu financií umožní znížiť pracovný úväzok a pri dlhšej kariére so súbehom s dôchodkom si má jednotlivec znížiť riziko neadekvátneho dôchodku vo vyššom veku.

 

img

 

Výška penzie sa naviaže na životné minimum

Zmeny majú nastať aj pri minimálnych dôchodkoch. Tie sa majú namiesto priemernej mzdy opätovne naviazať na životné minimum.

 

Prečítajte si viac: Poslanci sa postavili za diskriminované matky. Novela zákona zohľadní výchovu detí ženám narodených v rokoch 1957 - 1963

 

Aby sa predišlo špekuláciám, má sa určiť minimálny odvod na starobné poistenie ako podmienka pre získanie kvalifikovaného obdobia pri výpočte minimálnych dôchodkov.

Vláda už schválila návrh novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého sa minimálne dôchodky pre 216-tisíc ich poberateľov od začiatku budúceho roka nebudú zvyšovať, zostanú v rovnakej výške ako v súčasnosti.

 

img

 

Základná suma minimálnej penzie sa odpojí od priemernej mzdy na Slovensku. Obnoví sa aj zohľadňovanie len tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia pri posúdení nároku na minimálnu penziu.

 

Zmena pri výpočte 

Žiadateľovi o dôchodok sa tak z hľadiska nároku na minimálny dôchodok opäť vezmú do úvahy len tie roky poistenia, pri ktorých v hrubom zarábal mesačne najmenej 24,1 % z priemernej mzdy.

 

Návrh novely zákona však nepočíta s tým, že sa minimálne penzie opäť naviažu na životné minimum, stanovuje totiž pevné sumy minimálnych dôchodkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies