Taliani zakotvili ochranu životného prostredia do ústavy

NETKY.SK • 9 Február 2022, 06:51 • 2 min
Taliani zakotvili ochranu životného prostredia do ústavy

RÍM – Taliansky parlament schválil v utorok návrh zákona, ktorý zakotvuje do ústavy povinnosť chrániť životné prostredie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Nový zákon stanovuje, že štát musí chrániť životné prostredie biodiverzitu a ekosystém „aj v záujme budúcich generácií“. Zdôrazňuje tiež, že súkromné ekonomické aktivity nesmú spôsobovať environmentálne škody ani poškodzovať zdravie obyvateľstva. Taliansky minister pre ekologickú transformáciu Roberto Cingolani označil schválenie zákona za kľúčový krok v rámci plánov Ríma na investície do tzv. zelených technológií, ktoré majú byť financované z fondu EÚ pre postpandemickú obnovu.

 

img

 

Zakotvenie povinnosti chrániť životné prostredie do talianskej ústavy privítala aj miestna pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Zdôraznila však, že je v tomto zmysle potrebné upraviť aj ďalšiu súvisiacu legislatívu. „Ochrana prostredia sa konečne stala základným princípom (talianskej) republiky, ktorým by mali byť inšpirované budúce zákony a upravené tie doterajšie,“ uviedla prezidentka WWF Italia Donatella Bianchiová.

 

Možno vás zaujme: Ministri životného prostredia podpíšu Ministerskú dunajskú deklaráciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies