PS považuje za dôležité pripraviť mestá a obce na dopady klimatickej krízy

NETKY.SK • 23 Jún 2023, 13:00 • 2 min
PS považuje za dôležité pripraviť mestá a obce na dopady klimatickej krízy

Bratislava - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) považuje za dôležité pripraviť mestá a obce na dopady klimatickej krízy. Zdôrazňuje, že im je potrebné predchádzať, nie ich len sanovať. Dôležitá je pritom podľa neho spolupráca štátu a samospráv.

slovakia

left justify in out

Predseda PS Michal Šimečka upozornil, že environmentálne a ekologické krízy dramaticky ovplyvnia budúcnosť Slovenska, preto by sa nimi politici mali začať vážne zaoberať. Výzvy však podľa neho nevyrieši jedno zázračné opatrenie. "Tri roky sme boli svedkami jednej atómovky za druhou. Dnes je jasné, že toto nie je cesta. V PS naopak ponúkame odborný a komplexný program. Pre zelenú, aj všetky ostatné kľúčové oblasti," uviedol. Europoslanec Michal Wiezik, ktorý bude tímlídrom PS pre túto oblasť, podotkol, že zvládnutie klimatickej krízy so sebou prináša obrovské možnosti pre rozvoj, inovácie, lacnejšiu a dostupnejšiu energiu i čistejšie životné prostredie. "Slovensko potrebuje prejsť zelenou transformáciou, samozrejme s ohľadom na jej sociálny dopad. Zvládnutie tejto výzvy je nevyhnutné pre prežitie a prosperitu nás a budúcich generácií," skonštatoval. Kľúčový význam prípravy slovenských miest a obcí na extrémne suchá či horúčavy podčiarkol podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Michal Sabo (PS). "Dopady klimatickej krízy musíme brať vážne. Nestačí následky povodní či prívalových dažďov len sanovať, potrebujeme im predchádzať. To docielime jedine partnerstvom štátu a samospráv," priblížil. Samosprávy podľa jeho slov potrebujú nielen legislatívnu a finančnú pomoc, ale aj metodickú a konzultačnú. PS chce tiež napraviť zlyhania pri odstraňovaní environmentálnych záťaží. "Potrebujeme napríklad posilniť kompetencie ministerstva či kontrolu plnenia záväzných plánov sanácií. Prioritizovať chceme tie envirozáťaže, ktoré najviac ohrozujú ľudské zdravie, životné prostredie a iné strategické zdroje, napríklad pitnú vodu na Žitnom ostrove," ozrejmila environmentalistka z PS Tamara Stohlová.  TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia hnutia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies